– 152 (22/23) – Teatre – MERCÈ RODOREDA EN EL TRIANGLE DE PARIS (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Gaudí – 20/07/2023

Ahir dijous 20 de juliol vam fer cap al Teatre Gaudí per poder assistir a l’estrena de MERCÈ RODOREDA EN EL TRIANGLE DE PARÍS, una producció basada en els contes “Nit i Boira” i “Paràlisi” que l’escriptora catalana va escriure des de l’exili. Un homenatge a l’escriptora en els 40 anys de la seva mort.

Sota la direcció de María Casellas, els actors Òscar Castellví, María Clausó i Joan Marmaneu ens han regalat una magnífica proposta. 

Inspirada en la lectura de “Retrat de Mercè Rodoreda” de Mercè Ibarz i amb la dramatúrgia d’Ever Blanchet, l’obra reflexiona sobre l’estada de l’escriptora catalana a París i el triangle que formaven les tres ubicacions reals que marcaren la seva estada a la ciutat. En un vèrtex la presó utilitzada durant l’ocupació nazi per empresonar als membres de la resistència. En l’altre vèrtex l’hotel Lutetia que rebia als que tornaven dels camps de concentració i els familiars que els visitaven. I al tercer vèrtex estava situat el domicili de l’escriptora, al carrer Cherche-Midi, des d’on observava la realitat de la postguerra.

Segons va comentar Ever Blanchet a la roda de premsa del passat dia 12, els dos contes escollits estan units pel dolor. Tots dos contes tenen en comú “l’exposició descarnada, no sempre tan evident en altres relats”.

A “Nit i Boira” el dolor moral que provoca la situació de dos homes que en el camp de concentració es qüestionen la seva vida, una vida que ha quedat reduïda a una ombra i que malgrat que l’esperit de supervivència s’imposa, es pregunten fins a quin punt poden suportar l’horror que viuen. Òscar Castellví i Joan Marmaneu interpreten aquests dos homes que viuen aterrits per les tortures i lluiten per no perdre el seny i sobreviure. Unes magnífiques interpretacions que ens han colpit i emocionat.   

A “Paralisi” el dolor físic que pateix l’escriptora en un peu, en un conte autobiogràfic escrit a Ginebra. María Clausó es converteix a ulls nostres en una Mercè Rodoreda que recorda els anys viscuts a Barcelona al barri de Sant Gervasi (parla per exemple de la plaça Bonanova o de quan viatjava en el tramvia que baixava per República Argentina, on ara nosaltres vivim)….. i que ella vivint a Ginebra enyora també el temps viscut a París. Reflexiona sobre el desig de ser estimada i espera amb il·lusió la seva trobada amb el doctor que l’ha de guarir dels seus mals i de la seva solitud. Els dos actors acompanyen la Maria interpretant diversos personatges, el marit, el pare, el doctor….

Les paraules de Rodoreda han viscut en aquesta proposta, on també destaquem el disseny d’il·luminació de Sophya Acosta, i sobretot el moviment coreogràfic amb l’assistència d’Èlia Genis. Molt encertada la part musical i les obres pictòriques de l’escenografia de l’Eva Fernández, obres que reprodueixen pintures de la mateixa Mercè Rodoreda de la que desconeixíem la seva faceta pictòrica.

A la proposta tres persones lluiten per esdevenir quelcom més que una ombra del que varen ser. Tres persones lluiten per no esborrar-se i no ser esborrades de la nostra memòria. 

Segons va comentar la directora de la peça a la roda de premsa, no podem deixar de veure el vincle d’aquests dos contes escrits després de la Segona Guerra Mundial, amb l’actualitat: “Estem tendint a una societat cada cop més individualitzada i deshumanitzada on predomina el pensament únic, amb un auge important de l’extrema dreta que ens recorda als temps foscos del nazisme“.

Curiosament, aquestes darreres setmanes hem volgut fer una immersió en l’obra de Mercè Rodoreda, ja que ens vam portar amb nosaltres als Alps Suïssos, la lectura de “Mirall trencat“, una de les seves icòniques novel·les. Ens va agradar tant, que en arribar de nou a Barcelona vam voler veure a YouTube la sèrie “Mirall trencat” que va produir TV3 i que es va estrenar l’abril del 2002, 

La sèrie consta de 13 capítols de 50 minuts, que paga molt la pena veure tant si heu llegit la novel·la com sinó. Actuen entre molts d’altres: Carme Elias, Emma Vilarasau, Irene Montalà, Miquel Sitjar, Abel Folk, Ramon Madaula, Marieta Orozco, Santi Ricart, Nuria Hosta, Imma Colomer, Jordi Boixaderas … Si de debò us agrada el teatre, veient aquesta sèrie gaudireu de valent.

La podeu veure també en aquest enllaç a TV3 a la carta.

Però tornem a la proposta del Teatre Gaudí….. MERCÈ RODOREDA EN EL TRIANGLE DE PARÍS, serveix a més a més per descobrir facetes literàries potser no massa conegudes, de la nostra Mercè Rodoreda.

Sense cap mena de dubte és una magnífica producció de petit format, que paga molt la pena veure i que la podreu gaudir a la Sala Petita del Teatre Gaudí fins al dia 27 d’agost.

Deixa un comentari