– 145 – Teatre – ENTREMESOS (🐚🐚🐚🐚🐚) – Teatre Apolo – 19/06/2023

Ahir dia 19 de juny vam fer cap al Teatre Apolo, per veure la cinquena proposta de la companyia POT-Teatre de FEMAREC.

FEMAREC és una entitat d’iniciativa social que treballa des de 1991, sense ànim de lucre, per la cohesió social i el medi ambient. El seu objectiu és construir una societat més justa, solidària i respectuosa amb la diversitat cercant fórmules de lluita contra l’exclusió. Enguany celebren els 30 anys de la creació del Centre Especial de Treball (CET) pioner en el foment de l’economia verda o economia circular. 

El CET promou la preservació del medi ambient i la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat i especials dificultats a través d’activitats alineades amb les 4R de l’ecologia: reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar. 

POT-Teatre és una companyia professional formada íntegrament per actors i actrius amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever. Aquest projecte de Femarec ha fet del teatre la professió amb la qual es guanya la vida aquest col·lectiu, assolint una gran fita per a la seva inclusió plena al món cultural.

La companyia ha creat quatre espectacles anteriors a aquest: “ELS MÚSICS DE BREMEN IN CONCERT” (Onyric Teatre Condal 2019), “AQUÍ NO PAGA NI DÉU, EL MUSICAL” (La Seca, espai Brossa 2018), “TOT ESPERANT GODOT, EL MUSICAL” (Sala Barts 2018) i “Els tres Porquets i el Llop Especulador“, dels quals n’hem pogut veure tres.

ENTREMESOS O L’ESCARNI DE LA MORAL és una versió musical, en vers i en català de diversos textos de Miguel de Cervantes (1547-1616) amb dramatúrgia de Marc Angelet i Nadina Campàs, música original de Keco Pujol i la direcció de l’Albert Gràcia.

Tots els espectacles de la companyia s’han plantejat en forma d’adaptació musical i tots tenen un alt contingut de sensibilització social.

L’acció d’aquesta adaptació la duen a terme en Fonoller, en Rabellet i la Farfulla, els tres components d’una rònega companyia de teatre ambulant de l’època que, navegant per diferents personatges i situacions extretes de fragments dels Entremesos i el Quixot, ens parlaran d’honradesa, d’amor, de política… a partir de l’escena còmica i el vodevil.

Una proposta que en paraules del seu director revisant uns textos originals d’en Miguel Cervantes, vam descobrir que, de la major part dels costums i pràctiques reprovables que s’hi descriuen, encara avui n’hem de ser, tristament, víctimes.

I aquest és el malaurat escarni a la moral, aquell que ni el pas del temps ni els suposats avenços socials són capaços de resoldre. La corrupció del poder, la cobdícia i l’ambició, la gelosia…

Una posada en escena molt dinàmica i amb una gran entrega per part de tots els participants i una proposta que tornem a valorar de forma especial, amb la màxima puntuació cargolaire com a mostra del nostre reconeixement a l’enorme esforç que, ben segur, suposa aixecar aquest projecte.

El repartiment ha estat el següent: 

RICARDO MERA: Cervantes / Furrier / Soldat / Don Quijote / Pere Granota
ARIADNA RALLO: Farfulla / Amo / Batxiller Unglot
MARGARITA PADRÓS: Fonoller / Sagristà / Joan Penyal
MANOLO VALLDIVIESO: Governador
SANDRA MARTÍN: Benet Cabdell / Teresa Cabdella / Sabater / Alfons Garrofer
JORDI MECA: Rabellet
MERITXELL ESTURO: Cristina / Sancho / Josep Crostó
ANABEL LÓPEZ: Mestressa / Francesc Fumets
CARLOS CALDERON: Cec / Miquel Jarret

Per dur a terme el projecte també hi han participat Leo Quintana (vestuari), Griselda Astudillo (coreografies), Susanna Rúbio (assessorament, manipulació de titelles), La petita Borwnie (titelles), Cristina Ferrer (regidoria, producció i distribució), Toni Font (disseny gràfic) i l’escenografia d’Escenografies Gràcia.

Ha estat una ocasió única per veure un espectacle de teatre inclusiu, una crida a la solidaritat, a la tolerància i al respecte a la diversitat. 

La nostra més sincera felicitació a tot un equip que lluita dia a dia per fer-ho possible.

Deixa un comentari