– 131 (22/23) – Teatre – EL REGNE DE LES ANGUILES (🐌🐌🐌) – Sala Versus Glòries – 10/05/2023

A la sala Versus Glòries, dimecres dia 10 de maig, vam poder veure EL REGNE DE LES ANGUILES, un text inèdit d’Albert Pijuan amb el qual LAminimAL celebra el seu desè aniversari.

LAminimAL és la companyia resident a la Sala Versus Glòries la temporada 2022/23 que va néixer a la Sala Beckett l’any 2010 de la mà de Daniela de Vecchi com a grup d’investigació entorn els Sistemes Minimalistes Repetitius (SMR), creats per José Sanchis Sinisterra. La companyia ha desenvolupat un llenguatge propi on la frontera intèrpret-personatge és un dels seus punts de partida. Nosaltres vam poder veure “APOCALYPSE UPLOADED” a l’Escenari Joan Brossa en 2019.

Albert Pijuan (Calafell, 1985) és dramaturg i novel·lista guanyador del premi Ciutat de Tarragona i del premi Finestres per la seva novel·la Tsunami.

L’obra converteix en una comèdia, un dels temes més foscos de la nostra història, els nens robats del franquisme. Dirigida per Daniela De Vecchi i Toni Figuera ens situa a la Barceloneta, l’any 1973 i ens presenta tres personatges, en Ramonet (Carles Cruces), venedor de calçadors a domicili, en De La (Joan Martínez Vidal), un quinqui i La Bella Rosita (Neus Soler), una artista de varietats sense massa èxit. Tots tres viuen atrapats en la marginació a finals de la dictadura franquista. Tots tres somien amb un futur millor que els porta a crear les seves pròpies lleis al marge de la legalitat.   

Un dia qualsevol, en Ramonet, truca a la porta de De La que el convida a un porro i el convenç per anar a jugar a una timba de pòquer il·legal. En sortir fan cap a un local del Paral·lel on La Bella Rosita canta i balla. Dies més tard en De l’explica a en Ramonet un projecte, amb molts diners en joc, pel qual necessita un col·laborador.

La proposta és apropiar-se d’un bebè, fill de La Bella Rosita, abans que ho facin les màfies “oficials” que tenen “el negoci muntat”, la guàrdia civil, les monges i metges de l’hospital, i els capellans. L’objectiu és vendre’l als Brufau, una família de classe alta. Però no tot surt com ells pensaven.

Els nens robats a mares solteres sense recursos, i la seva posterior venda a famílies benestants afins al règim governant, ha estat un tema recurrent en totes les dictadures arreu del planeta i malauradament, encara es continuen donant casos. 

Una proposta enfocada com una comèdia, on s’intercalen els números musicals interpretats per la cantant i actriu Neus Soler a la que acompanyen en alguns números els dos actors. Conformat per un seguit d’escenes en aparença independents que acaben encaixant en el puzle final, en un viatge en el temps on parlen en pessetes i ens recorden l’atemptat contra Carrero Blanco, el cop d’estat de Tejero o la nominació de Barcelona com a seu de les Olimpíades del 92. 

Una proposta si més no, entretinguda, amb una dinàmica posada en escena i unes bones interpretacions on destacaríem especialment a Carles Cruces per la seva comicitat. 

Està programada a la sala Versus Glòries fins al 28 de maig.

Leave a Reply