– 127 (22/23) – Teatre Musical – EN TIERRA EXTRAÑA – Teatre Tivoli – (🐌🐌🐌🐌) – 02/05/2023

Aquest passat dimarts 2 de maig, vam fer cap al Teatre Tívoli per veure EN TIERRA EXTRAÑA, una producció de “SOM Produce”, escrita i dirigida per Juan Carlos Rubio (Montilla, Córdoba 1963). 

Aquest musical, que recupera les llegendes de Concha Piquer (Diana Navarro), Federico Garcia Lorca (Alejandro Vera) i Rafael de León (Avelino Piedad), va ser estrenat el novembre de 2021 al teatro Español de Madrid. Una proposta teatral que escenifica una trobada entre Piquer i Lorca que mai es va arribar a produir.

La direcció musical de la proposta és de Julio Awad (Buenos Aires 1977).

Concha Piquer (1906-1990) desitja des de fa temps conèixer a Federico García Lorca (1898-1936), ell és el poeta més sol·licitat del moment i ella la més famosa cantant d’Espanya. Acostumada a conduir el seu destí i a no rebre mai un no com a resposta, li demana al seu col·laborador Rafael de León (1908-1982) que citi al poeta en el Teatre Espanyol de Madrid, on assaja el seu nou concert. Vol proposar-li que li escrigui una cançó.

Federico Garcia Lorca accepta la trobada, ja que admira la veu de la cantant i veu en ella la possibilitat d’aconseguir nous ingressos i continuar amb la seva activitat teatral, però acudeix amb certes objeccions  i molta curiositat pel que li han explicat d’ella. 

 

Però descobrim que el veritable motiu d’aquesta trobada és avisar a Federico que la situació del país és irreversible i que el seu nom figura en certes llistes negres per “rojo y maricón”. 

Concha li aconsella que marxi del país, però el poeta té clar que Espanya és la seva pàtria i marxar el faria sentir en Terra Estranya. Una trobada que d’haver-se produït, potser hauria canviat el destí de Federico.

Una producció que ha protagonitzat una esplèndida Diana Navarro (Málaga 1978), cantant i compositora, que ha debutat com a actriu en aquest paper. Una artista que fusiona cople, flamenc i sarsuela amb pop simfònic o música electrònica. Amb el seu primer àlbum  “No te olvides de mí” (2005) va estar nominada al Grammy Latinos com “Artista Revelación”.

Alejandro Vera (Elda, Alacant) interpreta a Federico i ens ha sorprès amb la seva veu interpretant a duo amb Diana Navarro la cançó que dona títol a l’obra “En tierra extraña”. I Avelino Piedad actor i ballarí gadità, que ens ha enamorat amb la interpretació de Rafael de León.

Una proposta que ens ha agradat molt, amb una magnífica posada en escena i unes boníssimes interpretacions.

Amb el protagonisme absolut de la copla, un dels gèneres més importants de la història musical del nostre país, la peça ens explica la història d’una trobada que mai es va produir amb el rerefons d’un país convuls on el cop d’estat i la guerra civil anunciaven la seva imminent aparició.

Hem pogut escoltar entre d’altres,  cançons com “Tatuaje”, “Ojos Verdes”, “Romance de la otra”, “A la lima y al limón”, “Me embrujaste”, “My mammy” (del repertori de Broadway de Concha Piquer), “Tierra extraña” i com a canço que tanca l’espectacle “El amor oscuro” amb lletra de Federico Garcia Lorca.  

Una proposta que només ha recalat a Barcelona per pocs dies i que encara podreu veure al Teatre Tívoli fins aquest diumenge 7 de maig.

Leave a Reply