– 120 (22/23) – Teatre – SALVE REGINA (🐌🐌🐌🐌) – Sala Fènix – 15/04/2023

Ahir dissabte 15 d’abril vam fer cap a la Sala Fènix, una sala què teníem ganes de tornar, ja que no la trepitjaven des d’abans la pandèmia, i ho vam fer per veure la proposta SALVE REGINA, escrita i interpretada per Ángela Palacios i dirigida per Paloma Remolina Gallego, proposta que va ser estrenada en 2021.

Es tracta d’un muntatge unipersonal, on l’autora comparteix amb el públic el seu dilema sobre ser mare. L’actriu és Regina, ens diu que té trenta-sis anys (quasi 37) i que de fa un temps reflexiona sobre el fet de si vol o no ser mare. Ens parla de les pors que aquesta decisió li genera i si bé llegim que la proposta té molt d’autobiogràfica, afegeix elements i personatges a l’obra que no formen part de les seves vivències.

De fa mesos, en somnis, un metrònom amb el seu tic-tac constant i repetitiu li recorda que el temps passa i que ha de prendre una decisió, no té parella estable, no té diners per procedir a la congelació dels seus òvuls, la Seguretat Social cobreix la inseminació artificial sempre que es donin unes determinades condicions, i tampoc té clar si vol ser mare soltera.

Per intentar sortir del bucle existencial on està, decideix apuntar-se a un grup de suport de “Dones amb dubtes sobre el tema de la maternitat sí o no Anònimes”. El grup el condueix la Matilde, la seva psicòloga. 

Amb un text i una interpretació d’una gran comicitat, ens fa partícips del seu dilema i ens demana ajuda per decidir. Nosaltres també formen part del grup de teràpia. Al mig de sala un carro de super ple de Nenucos i al fons el metrònom que no para ni un segon. Rodejant l’espai escènic un cordó de llum rosa com si delimites el ring on ella es baralla amb els seus propis dimonis.

Ella fa una reflexió profunda sobre una decisió que sap que canviarà el curs de la seva vida, el que no sap és si aquest canvi serà positiu o negatiu … i si el nen és lleig com un trol, i si li agafa mania i no s’estima la mare, i si està malalt, i si …

Com ella mateixa diu …

Plantejar-me la qüestió de la maternitat i de la meva pròpia possible maternitat m’ha acostat inevitablement a reflexions més profundes que tenen a veure amb la transcendència, el sentit de la vida i l’existència de Déu”.

Aquesta obra s’ha creat entre la directora Paloma Remolina i la mateixa Àngela Palacios (Logroño 1984), que es van conèixer estudiant a l’Escola “Laboratorio Teatro” de Jessica Walker. A l’Ángela Palacios actriu la vam conèixer amb el muntatge “MIRTA EN ESPERA” (teatre Llantiol 2016) i després vam poder veure “SÓLO CREO EN EL FUEGO” (Badabadoc, 2017) i ja com a directora “CLIMATE FIGHTERS” (Badabadoc 2022).

Una sàtira molt punyent sobre la maternitat imposada/obligada, la família, la societat, els amics, els companys de feina ho pregunten, i tu??, no vols tenir un fill? … A tota dona li arriba el moment de decidir si vol o no ser mare i en aquest cas la Regina ha arribat a un punt d’estrès que la fa encara més indecisa i més vulnerable.

Ángela Palacios domina l’escenari i se’ns fica a la butxaca des del moment zero, ens fa partícips de les seves neures amb una interacció constant amb el públic. Ella és Regina, però es desdobla en altres personatges, com el metge de la Seguretat Social, el comercial de la clínica de fertilitat o la bruixa que li llegeix la seva carta astral.

En els últims deu minuts de la proposta, ella deixa de ser Regina per ser Ángela i construir un final poètic on parla amb la seva mare, i torna a reflexionar sobre les pors que delimiten la seva decisió de ser o no ser mare.

Una proposta esplèndida que teníem pendent des de fa molt de temps i que ara ens ha fet gaudir molt.

Si encara no l’heu vist, la podeu veure a la Sala Fènix fins al 30 d’abril.

Leave a Reply