– 116 (22/23) – Teatre – TE CASARÁS EN BARCELONA – Teatre Gaudí (🐌🐌🐌+🐚) – 08/04/2023

Ahir dissabte 8 d’abril, fem cap al Teatre Gaudí per veure les dues propostes en cartell, la primera, a la Sala Petita es tracta de la peça TE CASARÀS EN BARCELONA, escrita per Ever Blanchet i dirigida per Maria Clausó

Aquesta vegada la proposta de la parella que dirigeix el Gaudí, és en castellà, potser perquè els actors escollits son nascuts a Cuba o tenen alguna arrel a Uruguai, malgrat que tots tres actualment viuen a Barcelona

Els protagonistes de la història són una parella de Guinea Equatorial i un metge psicòleg de Barcelona. 

L’Ula (Sonia Jerez) i en Bebu (Malcolm McCarthy) viuen a Guinea Equatorial, són parella i tenen un fill de dos anys. Ell és arquitecte, admira profundament en Gaudí i el seu somni seria arribar a treballar algun dia en les obres de la Sagrada Família. Tots dos viuen amb la il·lusió d’emprendre el viatge que els portarà a Barcelona on el primer que volen fer és casar-se. L’àvia de l’Ula, primera dona taxista a la Guinea Equatorial, els incentiva i ajuda a escollir la ruta que els ha de portar a la costa. 

L’Ula i en Bebu embarquen amb el seu fill en la pastera que els portarà a la península…

“… ens embarquem plens de goig i alegria. En plena nit. Estàvem molt nerviosos al principi. Fins que salpem.”

Però el viatge es converteix en un malson i un imprevist fa que les ambicions de la parella es trunquin. L’Ula acaba internada en un hospital psiquiàtric i en Bebu, per sobreviure, es dedica a portar pasteres d’una banda a l’altra de l’estret: “Porto esclaus a Europa, esclaus que encara no saben que ho són. Abans ens venien a buscar, ara, som nosaltres que hi anem voluntàriament.”

Una primera part veritablement colpidora, que tal com indica l’Ever Blanchet en el programa de mà, és realitat i és ficció. La crua realitat de les migracions d’aquesta última dècada on els africans venen a Europa per a ser explotats, persones sense papers que malviuen com poden i que han deixat la família enrere. Persones sense contractes de feina, molt sovint sense un lloc on viure i que veuen com els seus somnis es van fent miques. I parlem dels que han aconseguit arribar, perquè les notícies ens parlen cada dia dels naufragis de pasteres en mig del mar, o de la devolució “en calent” dels refugiats als seus països d’origen.

Però tornem a la proposta, on coneixem també al Gustavo (Víctor Vidal) un metge psicòleg, amb una història personal de la qual ens donen unes pinzellades abans que els tres protagonistes es coneguin. Ell és el metge que tractarà a l’Ula i lluitarà per fer-la sortir de l’estat depressiu en què està immersa.

La història va avançant i la relació entre tots tres es va teixint. L’Ubu aconsegueix feina d’arquitecte i està molt il·lusionat, i l’Ula va veient, de mica en mica, el final del túnel. El Gustavo creu que la parella hauria de tornar a Guinea per tal que ella es recuperi del tot …. però cap dels dos vol tornar.

Una proposta que ens ha agradat força, especialment pel seu text i que compta amb unes bones interpretacions versemblants, destacant per la seva autenticitat a l’actor cubà Malcom McCarthy, a qui ja havíem vist treballar a “DOLÇ” (La Gleva 2019) o a “TEMPS SALVATGE” (TNC 2018).

Una posada en escena molt dinàmica, amb escenes curtes que ens van portant per una història d’amor i superació personal.

Teatre de proximitat, íntim i delicat amb una història que podria ser real i que està programada fins al dia 21 de maig a la sala Petita del Teatre Gaudí. 

Deixa un comentari