– 106 (22/23) – Teatre – SHALOM JUDITH (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa – 19/03/2023

… I diumenge 19, després del concert de l’OBC del matí i un bon dinar a la terrasseta de casa, sortim per fer cap al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa i assistir a l’última creació d’Alejandra Jiménez Cascón, SHALOM JUDITH.

Nosaltres vam conèixer a l’Alejandra l’any 2015 quan vam veure per primera vegada la seva proposta “BLANCA DESVELADA” a la desapareguda sala “La Vilella”, obra, que contra el que és el nostre costum de no repetir, vam tornar a veure l’any 2020 a la mateixa sala on ens trobem avui. Una obra que porta 7 anys en cartell i ha ofert més de 180 representacions.

També som admiradors de la faceta de direcció de l’Alejandra, com a “EL VIATGE DE PAULA” i “ALMA“, ambdues vistes a La Badabadoc l’any 2022.

SHALOM JUDITH és una producció de la companyia Aleteo Teatro i està dirigida per Montse BonetAlejandra Jiménez Cascón és l’autora de la dramatúrgia, és l’única actriu i la líder del projecte.

Aquesta vegada són dos els protagonistes de la història, la Judith Tobias i l’Hugo Muller, ella de família jueva, ell de pare militar admirador de Hitler. Es coneixen a la seva infància, als anys vint, als carrers de Berlín quan la Judith defensa l’Hugo que està sent apallissat per altres nens més grans. Ella té nou anys, ell en té set.

Pertanyen a famílies totalment oposades, però la seva amistat s’anirà consolidant amb el pas del temps i es transformarà en una relació d’amor que es veurà truncada en esclatar la Segona Guerra Mundial. Ell ha de marxar al front a lluitar amb les tropes de Hitler, ella i la seva família seran assetjades per la seva condició jueva.

Una història d’amor entre dues persones condemnades a ser enemigues, que busquen desesperadament fugir de l’odi per poder continuar estimant, tant l’altre, com a si mateixos.

La proposta ha comptat amb l’Àngel Grisalvo que ha dissenyat l’espai escènic i s’ha encarregat de les videoprojeccions, amb la banda sonora original composta per Alba Rubió Pons, amb el disseny de llums de Natàlia Ramos i Lluís Serra i amb Rubén Ruiz com a tècnic de llums i so.

Un treball unipersonal que transita per cinquanta anys de la vida dels dos protagonistes des del mateix moment del naixement d’ambdós. 

L’Alejandra interpreta als dos personatges i els diferents moments de les seves vides,  i també a la mare i l’àvia de la Judith i al pare de l’Hugo i algun altre personatge que apareix puntualment al llarg de la narració. 

Dotat d’una gran sensibilitat el seu text vol destacar que per sobre de tots els odis i rancúnies que es podien derivar de la situació viscuda a l’Alemanya nazi, ha de primar la necessitat del perdó i la generositat de l’amor incondicional.

Imprimeix a la posada en escena un ritme trepidant i un caire cinematogràfic que aconsegueix ella sola amb la seva personalitat abrusadora i el seu absolut domini de l’escenari.

Un autèntic festival d’interpretacions que ens ha emocionat i atrapat a parts iguals.

No dubtem que SHALOM JUDITH s’acabarà convertint en un altre èxit d’aquesta companyia i que si bé acaba representacions el dia 2 d’abril en aquesta sala, ben segur girarà i tornarà.

No us la perdeu

Leave a Reply