– 104 (22/23) – Teatre – HABITACIÓN DE MATRIMONIO – Dau al Sec (🐌🐌🐌🐌) – 18/03/2023

Dissabte dia 18 vam fer cap a la Sala “Dau al Sec” per tal de veure HABITACION DE MATRIMONIO (titol original “Parents’ evening”) de la dramaturga británica Bathsheba Doran, amb traducció de Viviana Zappa i dirigida per Sonia Espinosa.  

Una producció de “La Nuestra Teatro“, una companyia que neix de la necessitat de treballar el procés creatiu donant-se el permís de “viure de veritat sota circumstàncies imaginàries”.

Creiem que les situacions més simples i quotidianes poden arribar a ser perfectes excuses per a aprofundir en els temes més profunds de la vida dels éssers humans.

HABITACION DE MATRIMONIO ens presenten a la Judith (Viviana Zappa) i el Sebastián (Fede Terra) que es preparen per anar a la reunió amb els professors de la seva filla de 10 anys, Jéssica. 

Estan parlant d’un incident que ha tingut lloc aquella mateixa tarda amb la nena, quan jugaven al Cluedo, que ha acabat amb ella castigada a la seva habitació i amb una xerrada de la Judith amb ella. Una conversa que els porta a altres aspectes de la seva relació de parella i acaben qüestionant el seu funcionament com a família. 

La Judith és advocada i està lluitant per aconseguir ser sòcia de la firma en la qual treballa, en Sebastián escriu un llibre que no avança i s’està a casa. Ella porta feina a casa i li comenta els casos en els que treballa. Ell reclama tota la seva atenció i es queixa del poc temps que li dedica. Tancats en la intimitat de la seva habitació, Judith i Sebastián s’obren sense embuts i treuen els seus “draps bruts”

La reunió a l’escola els hi descobreix una Jèssica que no coneixen i que reclama més atenció dels pares. Una assistenta social serà l’encarregada de valorar la situació familiar de la nena. Una visita que el pare veu com una amenaça i la mare com una possibilitat de veure les coses d’una altra forma.

En Sebastián diu “Pensava que la idea de matrimoni era construir el teu petit món, tot teu, i ja està. Ningú podria molestar-te més. A la fi, podries asseure’t en l’herba amb el teu millor amic, sense por al fet que s’anés i es fes un altre millor amic. I sense por de quedar-te només en l’herba, fins que els dos tornessin a trencar-te el cap a palades. Vaig pensar que seria fer tot junts, gaudir de tot junts. I enfrontar-se a tot junts. Sols”.

La Judith diu “Li penso explicar tot el que passa i com és la relació de tots dos amb la nostra filla, i si cal que ho deixi tot per ella, ho faré”.

Qui té la darrera paraula sobre l’educació dels nostres fills? Estic educant bé els meus? Els dedico prou temps? I a mi mateix? És necessari renunciar a la llibertat individual per ser bon pare o mare? I perquè el matrimoni funcioni? El judici extern pot arribar a dinamitar els fonaments de la nostra casa?

Parents’ evening (estrenada per primera vegada a Nova York en el 2010 i inèdita en la península Ibèrica) és una de les tres obres de Bathsheba Doran recollides en el volum The Marriage Plays.

Unes magnífiques interpretacions i una acurada posada en escena amb il·luminació d’Oriol Mestre i l’espai sonor de Gerard Estarellas. Sara Fernández és l’ajudant de direcció d’aquesta proposta.

Val a dir que com a parella amb fills, ens hem vist reflectits com en un mirall, en algunes de les escenes de la representació, especialment en la diferent visió que cada membre de la parella té respecte a l’educació dels fills.

En acabar la representació ha tingut lloc una interessant xerrada amb els dos actors i la Sara Fernández, que ens ha fet plantejar diferents qüestions sobre experiències viscudes i formes possibles de relacions de parella, que passa amb la relació quan apareixen els fills i l’ombra terrible de la violència, física o psicològica, amb els fills i entre els membres de la parella.

Una bona proposta que es podrà veure en aquesta sala fins al dia 26 de març.    

Leave a Reply