– 103 (22/23) – Teatre – MUJER EN CINTA DE CORRER SOBRE FONDO NEGRO (🐌🐌🐌🐌) – Antic Teatre – 17/03/2023

Divendres 17 de març, a l’Antic Teatre i dins del marc del “Festival de Dansa Metropolitana”, hem pogut gaudir de MUJER EN CINTA DE CORRER SOBRE FONDO NEGRO de i amb Alessandra García. Nosaltres mai l’hauríem encasellat com un espectacle de dansa, ja que és més aviat un monòleg teatral, amb algun moment performatiu.

Aquesta peça va ser estrenada al Festival Internacional de Teatre de Màlaga el gener del 2021. Guanyadora del Premi espectacle-revelació MAX 2022 (també finalista a millor actriu i millor autoria-revelació), del Premi de teatre “Ojo Crítico” i del Premi “Ateneo Teatro” (Málaga 2022) a la millor actriu.

L’espectacle fa una radiografia del ciutadà de barri humil a través de l’humor, la paraula i el moviment.

L’actriu apareix a escena emetent uns crits atordidors, s’instal·la damunt de la cinta i comença a córrer, i mentrestant deixa anar les seves reflexions, i ens parla d’un autobús i els seus passatgers, del seu conductor, dels autobusos de rics i els autobusos de pobres, dels bars, del capitalisme, de la roba de marca i de les falsificacions, de la mà d’obra d’aquesta producció tèxtil, de les façanes dels edificis, del seu àtic i els veïns de sota, de les mares, dels idiomes (espectacular moment), del “vávula” i dels malnoms (brutal !!!), dels jocs infantils, del sector serveis i d’un munt de coses més …

Alessandra García parodia la seva vida personal i laboral i tots els espais que han format part de la seva vida, com el seu barri El Bulto, l’esglesia, la televisió, l’hostelería o el teatre. Reivindica el seu alter ego “merdellón” (segons el diccionari de la Real Acadèmia, persona vulgar i ordinària).

Amb una escenografia de Beatriz Ros, vestuari de Dela-Delos, arranjament sonor de Bass Seismic i espai lumínic d’Azael Ferrer/Francisco Burgos, la proposta és una creació de la mateixa Alessandra García que ha comptat amb la col·laboració de Ramón Gázquez en la dramatúrgia, de Violeta Niebla com a ajudant de direcció i de Maria del Mar Suárez com assistent de moviment.

Alessandra García, nascuda a Màlaga el 1984 és creadora i performer. Llicenciada en interpretació textual per l’ESAD de Màlaga desenvolupa la seva activitat en el camp del teatre participatiu i relacional i les arts vives.

Com ella mateixa diu al final de la representació ….. hi haurà persona que sortirà de la sala i dirà que no ha entès res …. i jo li diria …. doncs pensa una mica “maricón”

Alessandra García compagina el seu treball artístic amb la programació de les arts escèniques i música de l’espai Universitat de Màlaga “Contenedor Cultural”, on també és docent del taller de teatre.

MUJER EN CINTA DE CORRER SOBRE FONDO NEGRO és sobretot una història que ens “obliga” a riure i sobretot ens “obliga” a pensar. A estones complicat seguir el discurs de l’Alessandra on els pensaments s’atropellen i on la velocitat que imprimeix a les seves paraules és realment abrusadora. Una actriu que afegeix a la paraula un intens i continuat treball corporal. Una personalitat magnètica que no dona pausa

Una actriu que es mou com un toro a la seva cleda, com un nen en un parc de boles, com una baralla de guerrillers a la selva tropical. En definitiva, un teva meva entre paraula i moviment portat a l’humor i el pensament.

Ballar la paraula, comptar amb el gest.

Hem vist un espectacle que mereix tots els reconeixements que ha tingut i que hauria de programar-se per més temps.

A l’Antic Teatre només estarà fins diumenge dia 19 i ha exhaurit totes les localitats a les quatre funcions.

Deixa un comentari