– 097 (22/23) – Òpera – 7 DEATHS OF MARIA CALLAS – Gran Teatre del Liceu – (🐌🐌🐌+🐚) – 09/03/2023

Ahir dijous 9 de març, i dintre del nostre torn d’abonament del Liceu, vam poder veure 7 DEATHS OF MARIA CALLAS, projecte de l’artista sèrbia Marina Abramović que gira al voltant del mite de la cantant d’òpera Maria Callas.

Amb aquest espectacle el Liceu s’afegeix a la commemoració del centenari del naixement de Maria Callas (1923-1977).

Un espectacle que combina òpera, performance i vídeo-creació. Amb llibret de Petter Skavlan i Marina Abramović i música de Marko Nikodijević. Una gran instal·lació, amb un suport potent de vídeo projectat sobre dues enormes pantalles superposades que ocupen la totalitat de l’escenari, proposa una representació de la mort de Maria Callas en diferents escenes, amb la presència de Marina Abramović sempre a escena. La música de nova creació de Nikodijević, entre ària i ària, articula tota la proposta.

Marina Abramović (Belgrad 1946) va començar la seva carrera a començaments dels anys 70 i s’autodefineix com ’”l’Àvia de l’art de la performance”.  

A la primera part, Maria Callas somia al seu llit de mort amb els seus millors moments a l’òpera, set sopranos han interpretat algunes de les peces centrals del repertori de Maria Callas, àries de La traviata, Norma, Carmen, Tosca, Otello, Lucia di Lammermoor o Madama Butterfly: Gilda Fiume (Violetta Valéry), Vanessa Goikoetxea (Floria Tosca), Benedetta Torre (Desdemona), Antonia Ahyoung Kim (Cio-Cio-San), Rinat Shaham (Carmen), Leonor Bonilla (Lucia Ashton) i Marta Mathéu (Norma). 

Grans veus que el públic gairebé ha deixat d’aplaudir, potser per no destorbar la seqüència de l’acció que es representava. No ens han agradat gens els llarguíssims espais de música sense acció, especialment a l’inici i també els “gemecs” musicats a la mitja part. Per altra banda, malgrat l’espectacularitat de la vídeo-creació, l’acció del moviment de les set sopranos ens ha semblat reiterativa i força monòtona. Així i tot, les conegudíssimes àries han salvat l’espectacle.

Vull recrear les escenes de mort de set òperes, set morts que Maria Callas va viure abans que jo”.

Aquest espectacle connecta amb fils invisibles les vides de Maria Callas i Marina Abramović, dues artistes emblemàtiques marcades per l’art i el patiment per amor.

A la segona part es representa la mort de Maria Callas a París.

Maria Callas, amb una vida personal complexa d’amors perduts i una mort solitària reviu en aquesta proposta experiències de mort reinterpretades.

Aquest projecte es va estrenar el setembre de 2020 a la Bayerische Staatsoper de Munic i també ha estat vist a París. Els sets curtmetratges dirigits per Nabil Elderkin compten amb la participació de l’actor William Dafoe i la mateixa Marina Abramović. 

No ens ha decebut, però nosaltres esperàvem molt més del que hem trobat a escena. Es pot veure al Gran Teatre del Liceu on s’han programat únicament tres funcions del 9 a l’11 de març.

Leave a Reply