– 085 (22/23) – Teatre – QUANT TEMPS EM QUEDA ? – Teatre Goya (🐌🐌🐌🐌) – 14/02/2023

Ahir dimarts 14 de febrer vam fer cap al Teatre Goya per veure la comèdia de Marta Buchaca, QUANT TEMPS EM QUEDA ?, escrita i dirigida per ella i que es va estrenar en el marc del Festival Grec 2022 a la mateixa sala. 

L’espectacle està protagonitzat per Lluís Villanueva, Marta Bayarri, Betsy Túrnez i Xavi Ricart qui substitueix a David Vert. 

Una proposta que ens parla de la vida i la mort i de la importància d’aprofitar cada instant de la vida al màxim. Un retrat de les pors i els complexos dels personatges protagonistes.

En Pere Armengol Martínez (esplèndid Lluís Villanueva) és metge dermatòleg i està casat amb l’Àngels (Marta Bayarri), metgessa i investigadora, que ha descobert un mètode per saber si la mort d’una persona serà dins dels propers cinc anys. El seu percentatge d’encert és del 99,9%. Amb això saben que a en Pere només li queda un mes de vida.

En Pere ha fet una llista enorme de coses que vol fer abans de morir: deixar la feina, aprendre a patinar, llegir el Quixot, cantar en públic, robar en un supermercat ….. però el que més li preocupa és assegurar-se que la seva dona serà feliç quan ell no hi sigui. 

I prepara una estratègia. 

Esperen la visita del seu millor amic, en Lluís (Xavi Ricart) a qui han de comunicar la imminent mort d’en Pere i a qui volen demanar un favor. La presència de la dona d’en Lluís, germana de l’Àngels, la Maria (magnifica Betsy Túrnez) ho desestabilitza tot. En Lluís i la Maria s’han reconciliat. 

Ell és un lingüista “vigilant” de la llengua catalana, que no tolera els barbarismes i és un independentista militant. Ella és una “poligonera” a qui el seu cunyat Lluís anomena “Urraca”(o és garsa ?)… i està preparant unes oposicions per accedir a una plaça de maquilladora a TV3 …..

Un text molt ben escrit, fet amb el qual ja comptem si tenim en compte que Marta Buchaca (Barcelona, 1979) és autora d’obres com “RITA” que vam veure a “Terrats en cultura 2019”, “LOSERS” a la Villarroel en 2014, o “LITUS” a la Sala Flyhard en 2012, per esmentar algunes de les que vàrem fer ressenya en el seu dia.

Però creiem que un dels punts forts d’aquesta comèdia, són les magnífiques interpretacions dels quatre actors capitanejats per un hilarant Lluís Villanueva i la impactant comicitat de Betsy Túrnez. La direcció aconsegueix que tots els personatges tinguin una personalitat molt ben definida i que els gags esdevinguin un darrere l’altra sense pausa, però sense ofegar el gag que el precedeix.

Tot i que hem de reconèixer que la comèdia, no és el tipus de teatre que més ens agrada, ha estat un molt bon espectacle que ens ha fet riure i del que surts volen donar resposta a les preguntes que ens ha formulat l’autora:…

Estic vivint la vida que vull viure?

Canviaries alguna cosa de la teva vida si sabessis que et queda un mes de vida?

Una proposta que et mantindrà el somriure a la cara permanentment, durant almenys els 90 minuts que dura la representació… i que a més a més, fa reflexionar a l’espectador.

La podreu veure al Teatre Goya, on està programada fins al dia 12 de març.

Deixa un comentari