– 082 (22/23) – Teatre – CLARISSA (🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc – 09/02/2023

Ahir dijous 9 de febrer, La Badabadoc va estrenar la seva primera producció pròpia per aquest any, CLARISSA (O SET TEMPTATIVES FALLIDES DE SUÏCIDI). Un muntatge dirigit per Lali Álvarez a partir d’un text de Carlos Be, traduït per Carles Álvarez Garriga i amb una excel·lent interpretació de Clara Garcés.

Aquest projecte ha estat seleccionat a la 1a convocatòria de textos i projectes de “On el teatre batega“, una iniciativa de 10 sales de proximitat de la ciutat de Barcelona, iniciativa nascuda amb la voluntat de donar cabuda a noves produccions i fomentar la creació. Un text escollit a partir de les més de 450 propostes rebudes.

CLARISSA és una tragicomèdia, que ens parla d’entre altres moltes coses, de la salut mental, de l’alzheimer, de la crueltat de la vida a les residències d’avis, de les quotidianitats trencades, de les infidelitats de la parella i de la desesperança en la solitud no desitjada, que aboca moltes vegades al desig de posar fi a la vida pròpia.

Un espectacle unipersonal on l’actriu Clara Garcés (Girona, 1984) és Clarissa i interacciona amb els diferents personatges que giren al seu voltant, el seu home i la seva amant, el seu pare, la carnissera, la perruquera i les seves veïnes xafarderes, el florista, o el zelador musculat de la residència.

Ella tota sola a l’espai escènic, amb l’única companyia d’una cadira de perruqueria, que es converteix “màgicament” en diferents espais i conté un munt d’estris. Una magnífica interpretació, que encara impacta més quan el públic està a tocar i es creua la mirada directament amb l’actriu.

Clarissa ha tocat fons. Tot s’ha esfondrat. I què pots fer quan tot canvia i la nova situació és massa bèstia, massa terrible per enfrontar-la? Intentar fugir.

Però fugir no és fàcil i pot sortir-te fatal.

I així, de fracàs en fracàs, Clarissa trobarà la llum, o acceptarà la boira. 

Un monòleg sobre una tragèdia d’infelicitat, però tractada amb una mesurada comicitat.

Una història, la de Clarissa, que segurament és més habitual del que pensem, quan la protagonista descobreix que el seu marit l’enganya amb la seva millor amiga. El fa fora de casa i per aquesta raó i molts altres, decideix suïcidar-se. Es llença pel balcó, però cau sobre els cistells plens de flors d’una floristeria i tan sols es trenca una cama. Totes les temptatives li surten malament, i encara això la fa més infeliç.

Malgrat l’exageració del text, buscada expressament, l’argument toca molts aspectes íntims i mentals de la persona, que l’aboca a la desesperació, quan no pot aconseguir la felicitat desitjada. 

En paraules de l’autor del text …

“Clarissa ens emociona, espanta i fascina a parts iguals. La seva lucidesa contrasta amb una vitalitat desmesurada que no sap cap a on dirigir-la”.

Lali Álvarez, a la que nosaltres seguim des de 2015 quan vam tenir ocasió d’assistir a l’estrena de la seva primera obra, “RAGAZZO” a la Nau Ivanow, és la primera vegada que dirigeix un text no escrit per ella i creiem que se l’ha fet seu i l’ha dirigit magníficament.  

Carlos Be (Vilanova i la Geltrú 1974) aposta en les seves obres pels valors de la comunitat, la diversitat i la igualtat. Nosaltres el vam conèixer amb la seva obra LLUEVEN VACAS a la Sala Versus Glòries en 2018, una proposta sobre la violència de gènere.

CLARISSA o set temptatives de suïcidi“, és sense cap mena de dubte una molt bona proposta, que sota l’aparença d’una comèdia amable que fins i tot ens farà riure, amaga un profund drama personal.

La podreu veure a “La Badabadoc“, on està programada fins al 27 de març. Creiem que paga molt la pena veure-la.

2 pensaments a “– 082 (22/23) – Teatre – CLARISSA (🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc – 09/02/2023

Deixa un comentari