– 081 (22/23) – Teatre – CONQUISTADORES (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Gaudí – 03/02/2023

… i divendres 3, gairebé sense sortir del Teatre Gaudí, vam anar de la Sala Petita a la Sala Gran, per poder veure una proposta de la productora extremenya “Proyecto Cultura” que va ser estrenada l’abril de 2021 al Gran Teatro de Cáceres, CONQUISTADORES amb text de J.P. Cañamero i direcció de Pedro Luis López Bellot.

CONQUISTADORES és una comèdia esbojarrada que pren com a punt de partida a tres conqueridors extremenys anònims que formen part d’una tripulació embarcada cap a Amèrica, encara desconeguda en aquells moments.

L’obra alterna les peripècies viscudes per aquests tres conqueridors amb la recreació de moments històrics. Un emocionant i divertit viatge per la història de la conquesta d’Amèrica  des de Colón i els Reis Catòlics fins a Inés Suárez i Pedro de Valdivia, passant per Vasco Núñez de Balboa, Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Moctezuma o Atahualpa entre d’altres.

Tres actors a escena, Chema Pizarro, Amelia David i Francis J.Quirós, ens porten a través del gest, el joc, el clown, el mim i la paraula per una trepidant consecució d’esdeveniments històrics on l’espai sonor d’Ávaro Rodríguez Barroso i el disseny de llums de Pedro Luis López Bellot i Jorge Rubio, adquireixen un paper rellevant.

Teatre de l’absurd amb un vestuari (disseny de Juanjo Gragera) i un llenguatge escènic contemporani.  

Una visió molt particular sobre l’anomenada conquesta del nou món on amb els noms reconeguts per la història volen destacar aquells noms que no ho han estat, els que ells anomenen “los sin nombre”, soldats, mercenaris, natius … i destacant també el paper de la dona en aquesta conquesta.  

Una proposta on no plantegen la conquesta d’Amèrica com un fet heroic, però on tampoc l’ataquen ….

“Quienes participaron en ella desde España “hicieron cosas extraordinarias y atroces” y quienes “la recibieron hicieron también cosas extraordinarias y atroces””….

Ens explica quines són les motivacions del viatge, com és la travessia de l’Oceà Atlàntic, o el descobriment de l’Oceà Pacífic, la recerca desesperada de l’or, la imposició de la creu com a símbol d’un únic deu, l’intercanvi de béns, la conquesta de Cusco o la fundació de Santiago de Xile.

Ràpid pugin!, la nau està a punt de salpar cap a les Índies. A l’altre costat ens esperen mil aventures, terres inexplorades, ciutats sobre l’aigua i mars desconegudes.

Una posada en escena minimalista, un escenari absolutament buit on únicament hi ha una banyera i unes vares.

El director dota a l’acció d’un ritme vertiginós on es van succeint en clau d’humor, diferents episodis amb diferents personatges protagonistes. Una gran quantitat de gags on els tres actors trenquen sovint la quarta paret, per “jugar” amb nosaltres, i canvien de personatge com qui res.  

Unes interpretacions magnífiques, podem dir que insuperables, i una proposta que ens ha divertit molt i ens ha fet passar una bona vetllada.

Pur teatre, injectat directament en vena !!!

La llàstima és que únicament està programada fins avui diumenge dia 5 de febrer.

3 pensaments a “– 081 (22/23) – Teatre – CONQUISTADORES (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Gaudí – 03/02/2023

    1. Miquel Gascon Autor de l'entrada

      Perdona Amelia. En la web del Teatro Gaudí viene esa información y en ningún lugar consta una cover. Nos hemos puesto en contacto con el teatro y tienes toda la razón. Ya hemos modificado la reseña. Gracias por avisarnos.

      Respon

Deixa un comentari