– 069 (22/23) – Teatre – UPPGIVENHET (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Nacional de Catalunya – 20/01/2023

Divendres 20 de gener, vam fer cap a la Sala Tallers del TNC per tal de veure la proposta UPPGIVENHET, un text de Daniel J.Meyer dirigit per Montse Rodríguez Clusella. L’obra és una coproducció d’AKA Teatro S.L. i el TNC.

La història que ens explica aquesta proposta, és la de tres joves i un adolescent. Estem en un centre d’acollida a Suècia on arriben dos germans, l’Ivan (Pau Escobar) i en Petar (Biel Castaño), han fugit de la guerra de Bòsnia i esperen amb il·lusió ser acollits. Ells són serbis d’origen afganès.

L’Inge (Diana Gómez) treballa en aquest centre i rep els nouvinguts; la seva tasca consisteix a aconseguir que aquestes persones coneguin i facin seus tant l’idioma com els costums del país. Els hi assigna el lloc on dormiran i s’hi estaran fins que assoleixen l’asil o siguin extradits. Ella és finlandesa, però viu a Suècia de fa anys.

En Tarik (Quim Àvila) és bosnià i fa uns anys que té concedit l’asil, fa de voluntari i col·labora amb l’Inge animant els qui acaben d’arribar i facilitant l’entesa idiomàtica entre tots.

Tots quatre són blancs, tots quatre han nascut al continent europeu, però les seves vides han estat, i són, radicalment diferents. 

Els dos germans arrosseguen un passat carregat de morts, mentides i silencis. En Tarik, en tant que resident a Suècia, que ha passat pel mateix procés abans d’aconseguir l’asil, els entén i els hi fa costat fent veure a l’Inge les contradiccions que existeixen entre el que diu i la realitat. Aviat Tarik entrará en “competició” amb l’Ivan per l’amor de l’Inge. Ella no qüestiona, i defensa el sistema en el qual està implicada. Fins que diversos fets derivats de la seva relació amb els tres nois li canviarà tot. 

fotografies de David Ruano per al TNC

En Petar, l’adolescent de tretze anys, viu amb esperança i alegria aquesta etapa de la seva vida i lluita per integrar-se tan aviat com pugui. Anhela viure i vol ser feliç. Vol fer amics. El germà gran, l’Ivan li amaga la realitat i “manté les distàncies” amb tot i tothom. I finalment, en Petar intuirà la veritat i caurà en el pou de la desesperança i l’anomenat síndrome de la resignació (estat letàrgic de la persona que el pateix).

Les normes, la fredor i la burocràcia del país d’acollida genera el patiment i l’angoixa de les persones que esperen poder tenir aquesta oportunitat per la qual han lluitat i per la que fins i tot han posat en risc la seva vida.

Una posada en escena de la qual potser esperàvem més, malgrat que hem de reconèixer que és molt dinàmica, ja que des del minut zero hem estat integrats a l’obra en estar tractats com a persones que acabem d’arribar al centre d’acollida i on observem l’automatisme i fredor de l’Inge com a representant de “l’autoritat”. L’espai és fred, potser massa i tot, ple de plaques platejades que a mesura que avança l’obra anirà prenent vida i es transformarà en taquilla per entregar documents, dormitori dels germans, pis de la Inge, bar, discoteca, la infermeria, el calabós, ….

Una primera part on ens han sorprès les volgudament exagerades interpretacions dels dos germans, i que a nosaltres ens ha semblat una mica llarga, i una segona part on la trama agafa força i ens mostra la duresa que entre tots els integrants de l’anomenat primer món, imposem a les persones que busquen desesperadament un lloc on treballar i viure.

Bones interpretacions dels quatre intèrprets, tot i que a l’actor adolescent, a l’inici de la representació, no ens ho acabàvem de creure…. i per sort la nostra percepció ha anat millorant molt, a mesura que anava avançant l’obra.

Creiem que el millor de la proposta, és el text de Daniel J.Meyer…. un text realment molt dur, que incomoda a l’espectador, posant-li un mirall davant seu perquè vegi les seves contradiccions vers a les persones migrants que volen viure a casa nostra i que sovint ignorem.

UPPGIVENHET, ha exhaurit totes les localitats abans de l’estrena, potser degut a l’expectativa generada pel “tàndem” Daniel J.Meyer – Montse Rodríguez Clusella, responsables de la proposta “A.K.A. (Also Know As)“, proposta que continua “viva” després de cinc anys. 

L’obra està programada a la Sala Tallers fins al dia 29 de gener.

Leave a Reply