– 065 (22/23) – Teatre – SHAKESPEARE Y COMPAÑÍA – Laboratorio Teatro – (🐌🐌🐌🐌🐌) – 13/01/2023

Ara feia més de tres anys que no trepitjàvem la sala de Laboratorio Teatro i no ens deixàvem atrapar per la màgia d’aquest lloc tan especial i tan diferent. Massa temps d’espera per tornar a gaudir un cop més, d’una manera de treballar el “Teatre amb majúscules”, que gairebé sempre ens provoca literalment pell de gallina. La maleïda Covid ens va allunyar temporalment d’aquest espai que tant estimem.

Per fi aquest divendres passat, vam tornar a posar els peus en aquest espai, per veure el setè muntatge de la companyia, SHAKESPEARE Y COMPAÑIA que van estrenar en abril de 2021 (encara tenim pendent recuperar el vuitè espectacle, “LORCA”). 

Aquest setè muntatge amb direcció i posada en escena de Jessica Walker i dramatúrgia col·lectiva, és un homenatge a William Shakespeare (1564-1616) i els anys que aquest autor va compartir amb els membres de la seva companyia en el mític teatre The Globe a Londres.

El Globe Theatre va ser construït el 1599 per la companyia teatral de Shakespeare, The Lord Chamberlain’s Men que estava integrada per Robert Armin, Thomas Pope, Sincklo, William Kempe, Henry Comdell, John Meminges, Augustine Phillips, Alexander Cooke i Richard Burbage.

És Richard Burbage (Carlos Martín Peñasco), l’actor principal,  qui ens dona la benvinguda a The Globe i fa la presentació de la resta dels actors de la companyia. 

……. Si os ofendemos serà con nuestra buena voluntad.

Eso debeis pensar, que no vinimos a ofenderos, sino con nuestra buena voluntad.

Dar una muestra de nuestro deseo de serviros es el principio de nuestro fin…

….. Que si viniéramos a cansaros no vendríamos …..

A partir de la presentació col·lectiva de la companyia i del pròleg que interpreta magistralment Carlos Martín Peñasco, al que segueixen tots els membres de la companyia … Genuflexión, en pie !, 90 grados derecha, ….. en una posada en escena impactant a manera de claqué.

… i llavors apareix William Shakespeare (Júlia Aymar) que ens ha de dur a un viatge al passat, i ens parlarà del context històric en el qual va viure, de les seves emocions, de les seves experiències vitals, de les seves obres i dels seus protagonistes.

SHAKESPEARE Y COMPAÑIA és una peça metateatral on les experiències viscudes pels actors i la directora actuals busquen paral·lelismes amb les experiències viscudes fa cinc-cents anys. Dues èpoques i dues companyies, la companyia de Shakespeare i la companyia de Jessica Walker.

Com ja és habitual en la manera de treballar de la companyia Laboratorio Teatro, els actors interpreten diferents papers i es van transmutant a la vista de tots, en els diferents personatges que d’una manera o un altre van formar part de la vida de Shakespeare. 

Un diàleg amb Christopher Marlowe (Paloma Remolina) que va popularitzar la introducció del “verso blanco” (composició poètica de mètrica regular mancada de rima) en el teatre i que amb Shakespeare mantenia una relació d’antipatia mútua i d’admiració.

Rosalinda (Clémence Caillouel), un dels personatges femenins de Shakespeare (de l’obra “Como gustéis”) que denuncia la manca de dones intel·ligents al teatre de l’autor, totes les dones que apareixen a la seva obra desapareixen durant la primera part o són bruixes. Ens diu que per aquest motiu la companyia ha decidit que el personatge de Shakespeare sigui interpretat per una dona.

Alexander Cook (Manuel Almonacid), un jove actor que va interpretar els principals papers femenins de Shakespeare (en l’època isabelina les dones no podien actuar) ens parla de les emocions en el teatre i qüestiona si aquestes han de tenir gènere.

O és que Romeo i Julieta han de ser per força un home i una dona ???

…. el teatro es una mentira que nos hemos inventado para decir la verdad …. 

La reina Isabel I (Paloma Remolina) i el seu conseller William Cecil (Camilo Zafora). Ella afirma ser la directora d’una obra anomenada Anglaterra, sent Shakespeare un dels seus personatges.

I ens tornem a trobar amb Richard Burbage, que reivindica el seu paper d’actor principal de la companyia de Shakespeare i ens ofereix un dels moments més divertits de la peça amb una mestria que no podem deixar d’admirar en el nostre apreciat Carlos Martin Peñasco.

Ens va fer gràcia la improvisació, quan en mig de la representació es va dirigir directament a l’Imma en veure que estava prenent notes per aquesta ressenya… “Veig que estàs prenent apunts. No seràs una critica ???” … per matisar que el seu nom “Burbage” s’escriu amb dues “b”.

Una escena que ens va emocionar, en què l’actor deixa per un moment el seu personatge de ficció, per tornar a ser en Carlos Martin Peñasco i afirmar que la Companya Laboratorio Teatro i la seva directora, l’hi han canviat la vida…. que desitja sempre tornar una i una altra vegada a aquest espai per assajar i treballar com a actor… amb els seus companys als quals considera que són la seva família.

Com totes les propostes de Laboratorio Teatro aquesta setena producció és poc formal en sentit estricte i no té un desenvolupament “lògic”, és una peça que ens sorprèn a cada escena i ens fa sentir el teatre dins de les venes. 

Un espai on es respira autenticitat i amor pel teatre i on tot sembla natural i improvisat. Una magnífica direcció de Jessica Walker que, asseguda a terra la major part del temps, intervé a l’espectacle, un encertat vestuari i maquillatge que ens transporta a l’època que representa, una acurada música i la il·luminació que com és habitual es realitza manualment amb els focus manipulats pels membres de la companyia. Aquesta vegada han jugat un paper molt visual els cortinatges negres que formaven part de l’escenografia. 

Els actors i actrius de la companyia que han intervingut en aquesta proposta, han estat: Manuel Almonacid (Alexander Cooke), Jùlia Aymar (William Shakespeare), Clémence Caillouel (Rosalinda), Carlos Martín-Peñasco (Richard Burbage, William Shakespeare, John Heminges), David Soler (William Kempe), Paloma Remolina (Christopher Marlowe, Reina Isabel I, Henry Condell), Roser Vallvé (Ricardo III), Camilo Zafora (William Cecil, secretario real), Jessica Walker i al piano Rodolfo García.  

Una nova proposta fascinant i trencadora que ens ha emocionat per l’entrega i complicitat que transmeten tots els membres d’aquesta companyia. Una manera diferent, intensa i màgica de viure el teatre. Un espai on quedes envoltat per la litúrgia que acompanya la proposta i que ens atrapa.

Una proposta que es podrà veure fins al dia 29 de gener a l’espai de Laboratorio Teatro i on només es pot accedir amb reserva prèvia a la seva web.

Leave a Reply