– 051 (22/23) – Teatre/cabaret – DIVINA DE LA MORT (🐌🐌🐌) El Maldà – 01/12/2022

El primer dia del mes de desembre, al El Maldà vam poder veure l’espectacle de teatre/ cabaret, DIVINA DE LA MORT de la Companyia Fac-òF.

Després que l’any passat fes temporada al Maldà amb “Amor³. Shakespeare al cap”, la jove companyia torna ara a la mateixa sala amb un cabaret que posa el dit a la llaga en la qüestió dels cànons de bellesa i les violències estètiques. Amb direcció de Juanjo Cuesta i dramatúrgia signada col·lectivament per la companyia, es tracta d’un cabaret lleuger i descarat en clau de comèdia.

La Cia. Fac-òF és una companyia de creació col·lectiva nascuda de la iniciativa d’un grup de joves en àmbit acadèmic l’any 2015 a Barcelona. Una companyia que entén el teatre no només com un resultat sinó com una experiència en què una idea inicial deriva en un text, que després és desmuntat fins a esdevenir una producció teatral.

Nosaltres vam veure un dels seus primers espectacles, “Bellesa, bellesa. Un cabaret deformat” en 2018 al Teatreneu de Gràcia. Ara, han decidit actualitzar aquell espectacle donant-li un caire més adult i més cabareter amb gags plens de comicitat. Potser qui sap, aquesta revisió no ha canviat tant i els que hem canviat som nosaltres … el fet és que ara ens ha agradat força més.

DIVINA DE LA MORT va néixer a partir d’una experiència personal de “violència estètica” viscuda per una de les actrius de la companyia. Una proposta que vol qüestionar els estereotips de bellesa als que estem sotmesos i que posa sobre la taula els comportaments i hàbits estètics que la societat estableix i que acaba convertint la recerca de la bellesa en processos ridículs.

Marc Arias, Julia Calzada, Joana Castellano, Gisela Guitart i Paula Segura ens van oferint un seguit de gags, carregats de missatge, en una combinació perfecta de crítica i divertiment. Exposen situacions basades en experiències pròpies, enquestes i entrevistes a persones de diferents edats i sexes. 

La cosificació de la dona, la pressió dels cànons, la grassofòbia, la cultura de la dieta, l’increment dels trastorns alimentaris, la depilació forçosa, la necessitat de maquillar-se, les operacions d’estètica, el gimnàs obligatori o la pressió estètica provinent de les xarxes socials són alguns dels temes tractats. En definitiva, retrata una societat pendent de la bellesa canònica imperant i en subratlla l’absurditat.

Hi ha molts moments que destacaríem, però ens han agradat especialment els gags de la visita a la psicoanalista i el de Ken desconstruït.

En aquest muntatge que combina música, text i dansa, convida sovint a un personatge “sorpresa” que participa amb un número dins de la mateixa funció. En aquesta representació les convidades sorpresa han estat The Feliuettes.

Un espectacle amb moments en què hem rigut molt, amb una posada en escena àgil i engrescadora i unes bones interpretacions. Creiem que aquesta proposta s’ha de veure en la màxima proximitat possible… i en aquest cas l’espai de “El Maldà” és perfecte. 

El podeu veure fins al dia 23 de desembre.

Deixa un comentari