– 048 (22/23) – Teatre – ALMA (🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc – 27/11/2022

Fins ahir diumenge dia 28, i per diferents motius, no hem pogut fer cap a una de les nostres sales de referència, La Badababoc, al barri de Gràcia. I ho vam fer per veure ALMA, peça creada i interpretada per Anabel Riquelme i dirigida per Alejandra Jimenez Cascón.

Un espectacle unipersonal que neix de la necessitat d’Anabel Riquelme de parlar de la manera en què estimem i de com ens posem màscares per ser estimats. Ella és artista resident a la sala i ha desenvolupat aquest projecte en un procés creatiu de dos anys. Nosaltres la vam conèixer el febrer de 2020 amb (DES)ENCUENTROS en aquesta mateixa sala.

ALMA ens parla de la vida d’una dona d’ençà que és petita fins als trenta anys. La pèrdua del pare quan ella només tenia set anys li va provocar una gran ferida, no tant pel fet de la mort del progenitor sinó perquè la mare no en volia parlar, de fet la nena Alma es va assabentar de la mort del seu pare a l’escola.

Anabel Riquelme crea el personatge d’Alma per reflexionar sobre com ens condiciona la noció de l’amor romàntic amb la qual ens hem educat i que, indefectiblement, acaba xocant amb la realitat. I per fer-ho en parla de l’enamorament d’Alma i Jaume, el primer i apassionat amor d’una joveneta que decideix apostar-ho tot. 

Alma comença a veure´s a través dels ulls d’en Jaume.

Alma desitja, Alma s’obsessiona, Alma es perd.

La pèrdua d’aquest amor l’obliga a tornar a casa de la mare, que te cura d’una dona gran, la Conxita, i veiem com la seva relació amb ella es torna negativa i violenta. Alma pateix de trastorn en la conducta alimentària, perd la feina, i es dedica a beure i relacionar-se a través de Tinder, mantenint relacions sexuals amb qui sigui … fins que un dia és violada i això representa el toc d’atenció que ella necessita per iniciar la cerca d’ella mateixa.

L’ajuda de la seva amiga Violeta, un personatge perfectament dibuixat per l’Anabel, una dona empoderada que sap el que vol i el que no vol i que aconsella a la seva amiga que es deixi ajudar per un psicòleg. Una amiga incondicional que l’ha acompanyat d’ençà que eren petites. 

Anabel Riquelme ens ha ofert una interpretació magnífica, interpretant diferents personatges com la mare, la Violeta, o la Conxita i interaccionant amb altres que no tenen veu, el cambrer, el seu cap a la feina, en Jaume, la psicòloga, …. Una posada en escena senzilla però d’una gran agilitat, que no ens ha deixat ni un minut de respir, una meravellosa direcció d’una artista total com és l’Alejandra Jimenez Cascón, i el suport de la mirada externa de l’Ángela Palacios

Cal destacar la música de Jesús Luis Jiménez-Soundee, especialment creada per acompanyar la relació de l’Alma amb el Jaume.

ALMA és un joc teatral, un viatge físic i emocional, que aborda la necessitat de parlar de l’amor romàntic i la facilitat de caure en la foscor, i perdre-s’hi, quan el desencís vital fa la seva aparició.

Una petita joia teatral, amb una magnífica actriu a escena, que avui dilluns dia 28 ofereix la seva última funció a La Badabadoc. Li desitgem una llarga vida.

Deixa un comentari