– 030 (22/23) – Teatre – EL PAPA (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Akadèmia – 02/11/2022

Ahir dimecres 2 de novembre era nit d’estrena al Teatre Akadèmia.

Lluís Soler i Xavier Boada es converteixen en els dos pontífexs protagonistes de la història que el dramaturg i guionista neozelandès Anthony McCarten ens explica en “EL PAPA”. Una obra traduïda per Jaume Coll Mariné i dirigida per Guido Torlonia.

Anthony McCarten (New Plymouth, Nova Zelanda 1961) és un autor teatral amb una trajectòria de més de quatre dècades als escenaris internacionals. De forma habitual l’autor prepara els guions cinematogràfics de les seves obres. També ho va fer d’aquesta proposta a la pel·lícula “The Two Popes” de Fernando Meirelles realitzada en 2019, protagonitzada per Anthony Hopkins com a Benet XVI i Jonathan Pryce com a Francesc.

EL PAPA, explica la història de la trobada entre dues grans figures de la història contemporània, Benet XVI (Lluís Soler) el pontífex tradicionalista i ultraconservador i Francesc (Xavier Boada), el pontífex reformista radical i extravertit. Aparentment oposats, tots dos han de triar entre renunciar al seu càrrec i retirar-se a una vida d’oració i meditació, … o ocupar la cadira papal.

Una història que ens conta les possibles converses prèvies que devien tenir lloc quan, en 2013, es va produir la inesperada renúncia de Benet XVI i l’elecció del Papa Francesc per substituir-lo.

Es tracta d’una interpretació lliure sobre el possible enfrontament d’aquestes dues figures emblemàtiques, basada en una gran quantitat de documentació periodística històrica.

Dues figures emblemàtiques, explicades des d’un punt de vista humà, utilitzant diàlegs reflexius sobre el perdó, l’acceptació i el canvi.

Surten a la palestra les problemàtiques que han esquitxat l’Església catòlica i que marca la diferència de pensament entre les dues persones: l’avortament, l’homosexualitat, el divorci, les finances del Vaticà, o la pederàstia en el mateix si de l’església. La proposta és també un apropament a la realitat que poden viure ambdues personalitats en el seu dia a dia.

Els dos actors ens han ofert unes interpretacions extraordinàries, en Lluís Soler interpreta a Benet XVI en la seva forma de caminar i bellugar-se, la seva marcada ironia i la seva rigidesa de pensament. I en Xavier Boada interpreta al Cardenal Bergoglio, comunicatiu, obert, i malgrat les seves pors, determinat a fer que l’església faci un gir cap al segle XXI.

Els dos actors estan molt ben acompanyats a escena, per la Núria Farrús (germana Brigitta), la Miriam Lladó (Germana Sophia) i el Marc Tresseras (capellà).

La direcció de Guido Torlonia, amb Iban Beltran com ajudant de direcció, ens ha semblat magnífica.

L’espai escènic del Teatre Akadèmia es transforma magistralment de la mà de Paula Bosch, amb el magnífic disseny de vídeo de Joan Rodón (dLux.pro) que situen les escenes a la residència de Benet XVI, a un suburbi de Buenos Aires, al jardí de Castellgandolfo, en una biblioteca del Vaticà o a l’interior de la Capella Sixtina, amb una precisió realment sorprenent.

Les llums de Lluís Serra, l’espai sonor de Ricardo González Yanet i el vestuari de Míriam Compte, arrodoneixen una posada en escena excel·lent.

Una proposta que no podem deixar de recomanar com un dels imperdibles de la temporada teatral i que podeu veure al Teatre Akadèmia fins al dia 4 de desembre.

Leave a Reply