– 029 (22/23) – Concert de l’ONE – BEETHOVEN PIANO CONCERTO 3 (🐌🐌🐌🐌🐌) – L’Auditori – 30/10/2022 

Diumenge 30 d’octubre, vàrem fer cap a l’Auditori per gaudir del concert “BEETHOVEN PIANO CONCERT 3“, interpretat en aquesta ocasió per l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE) sota la batuta del seu director David Afkham.

Vam estar ben a punt de bescanviar aquest concert per un altre de l’OBC, dels que no entren en el nostre abonament. Per sort, no ho vàrem fer, perquè va ser un concert meravellós.

Nascut a Friburg (Alemanya) el 1983, David Afkham és director titular i artístic de l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya des del setembre del 2019, després del seu mandat com a director principal d’aquesta institució des del 2014. 

L’Orquestra Nacional d’Espanya va ser fundada el 1937 durant la Guerra Civil Espanyola, i es va rellançar definitivament el 1942. Té la seu a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid i l’any 1971 es va integrar amb el Cor Nacional d’Espanya.

El concert s’emmarca en l’intercanvi entre l’OBC I la ONE pel qual aquest cap de setmana l’OBC actua a l’Auditorio Nacional de Madrid amb la direcció de Juanjo Mena. Aquest concert de l’OBC, el podrem veure diumenge vinent a l’Auditori.

El repertori que ens ha ofert l’ONE en el concert d’avui, ha estat integrat per dues peces, el Concert per a piano i orquestra n. 3 de Beethoven i la Simfonia n. 12 de Xostakóvitx.

  1. LUDWIG VAN BEETHOVEN (Bonn 1770-Viena 1827) – CONCERT PER A PIANO I ORQUESTRA N.3 EN DO MENOR, OP. 37 (1800).

I. Allegro con brio – II. Largo – III. Rondo: Allegro

El solista al piano, SEONG-JIN CHO va néixer a Saül (Corea del Sud) el 1994 i va començar a aprendre piano a 6 anys oferint el seu primer concert públic als 11. Ha viscut a París on va estudiar amb Michel Béroff al Conservatori Superior de Música de París i actualment resideix a Berlín.

Amb un talent aclaparador, ens ha deixat impressionats per la seva musicalitat , energia i equilibri en la interpretació d’aquesta peça. En acabar ens ha ofert un petit bis.

El Concert per a piano i orquestra número 3 en do menor, op. 37, va ser compost per Beethoven el 1800 i estrenat el 1803 al Theater an der Wien de Viena amb el mateix compositor com a solista. Considerad com la culminació de la primera etapa creativa del compositor, anticipa el camí a les que seran les seves següents composicions. Un inici vigorós, trencador i de gran virtuosisme, dona pas al largo, un passatge d’íntima inspiració i bellesa lírica, que contrasta amb el rondó final.

2. DIMITRI XOSTAKÓVITX (Sant Petersburg 1906 – Moscou 1975) – SIMFONIA N.12, OP. 112, “L’ANY 1917” (1961)

I. Revolutionary Petrograd – II. The Rising (Razliv) – III. Aurora – IV. Dawn of Humanity (L’albada de la humanitat)

Aquesta simfonia composta el 1961 porta com a dedicatòria “En record de Vladimir llich Lenin” i mostra la cara del compositor més alineada amb les directrius del règim comunista rus. La seva estrena va coincidir amb la celebració del XXII Congrés del PCUS (Partit Comunista de la Unió Soviètica). Un retrat sonor de la Revolució d’Octubre del 1917 en la figura del seu líder principal. El segon moviment porta el subtítol de Razliv, nom del quarter general de Lenin als afores de Petrograd.

El primer moviment té una construcció que se sol repetir al llarg de tota la simfonia, amb una arrancada murmurada a la qual segueix un crescendo progressiu que finalitza de forma triomfal. El segon moviment descriu uns escenaris naturalistes que desemboquen en l’esclat de la revolució, amb la presa del Palau d’Hivern, en el tercer moviment. Finalment, el quart moviment, festiu i optimista, representa la nova realitat soviètica esdevinguda després de la revolució. Els quatre moviments s’interpreten sense interrupció.

El component fortament ideològic d’aquesta simfonia va evitar que fos programat en els auditoris occidentals durant força temps. En finalitzar la guerra freda va començar a ser programada, però sempre ha estat considerada com una obra menor del compositor.

Com dèiem al principi, …encara sort que no vàrem bescanviar aquest concert per un altre. L’Orquestra Nacional d’Espanya, ens ha impressionat de debò, per la seva grandíssima qualitat.

Ha estat un concert meravellós, que ens ha donat l’oportunitat de conèixer una gran orquestra.

3 pensaments a “– 029 (22/23) – Concert de l’ONE – BEETHOVEN PIANO CONCERTO 3 (🐌🐌🐌🐌🐌) – L’Auditori – 30/10/2022 

  1. Xavier C.

    Sí, esplèndid nivell. És el que té poder pagar 1 concertino, 26 solistes i 13 ajudants de solista. No sé d’on treuen els diners, si estan baixant d’impostos… Oh, wait…

    Respon

Leave a Reply