– 026 (22/23) – Dansa – WE (🐌🐌🐌🐌) – Sala Versus Glòries – 26/10/2022

Després de deu dies de treva en el món de les Arts Escèniques, ahir dimecres 26 vam tornar a la Sala Versus Glòries, per tal de gaudir de WE de la Companyia Kiko López, un programa doble de dues peces de dansa contemporània WIWBAK i ETÉREAS.

Kiko López és un ballarí i coreògraf valencià resident a Barcelona, que és director de la seva pròpia companyia. La companyia anteriorment anomenada “Nouva’s Dance Company” va néixer a Barcelona en 2011 i es caracteritza pel seu llenguatge únic que beu de les danses tribals, folklòriques, contemporànies i de les danses urbanes.

La majoria dels seus ballarins tenen una formació en danses urbanes i dansa contemporània, però dominen altres disciplines com el flamenc, dancehall, dansa clàssica-jazz i danses aèries. La companyia ha estat premiada a diversos certàmens.

La primera de les peces presentades, WIWBAK (When i Will Be a Kid) (🐌🐌🐌🐌), és una creació del mateix Kiko López que la interpreta en solitari. La direcció i dramatúrgia són de Marta Hernández, Oriol CasalsKiko López.

WIWBAK ens mostra un personatge que descobreix el món per primera vegada. Ho veu tot com un joc on la curiositat i la llibertat el porten a confrontar-nos amb la nostra realitat i al nostre dia a dia deshumanitzat.

Aquest ésser fràgil, tendre i vulnerable ens acompanyarà en un viatge dins de nosaltres mateixos a la recerca de la bellesa de lo humà.

WIWBAK ens presenta un intèrpret que busca incansablement emprendre algun projecte creatiu, està avorrit i desconnectat de si mateix i descobreix com crear un nou personatge amb la pantalla de la llum (màscara de Marc Sala de l’Atelier Salaaudet)). I crea un nou jo que fa aflorar el nen intern que tots tenim amagat sota la persona adulta que hem de representar que som.

Segons el seu creador aquest solo “neix de la necessitat d’expressar el món intern de l’intèrpret”. 

Una proposta que ens ha sorprès molt positivament per la combinació de moviments, sovint compulsius, que a vegades es transformen en superlents, arribant fins i tot a la congelació o estaticitat, creant imatges d’una gran plasticitat i bellesa artística. Ens ha agradat moltíssim, tant per la seva coreografia com pel treball actoral del ballarí amb la màscara. Magnífiques també la il·luminació i la música que acompanyen aquest preciós “solo”.

La segona de les peces ETÉREAS (🐌🐌🐌🐌), amb Anna Asensio, Esther Calderón i Miriam Salvador, també és una creació del mateix Kiko López i amb la coreografia d’ell mateix i les ballarines.

En aquesta proposta es mostra un conflicte entre les tres intèrprets, una situació inicial de tensió i disputa on les protagonistes acaben unint forces per iniciar un camí on trobar l’harmonia.

Un camí entre la individualitat i el col·lectiu. La mitologia grega parla de l’Èter com un element de llum pur i brillant nascut de l’obscuritat.  

Una magnífica peça que barreja dansa contemporània, percussió corporal i danses urbanes amb una excel·lent il·luminació de Jordi Perez-Lightin Lab, secundat per la meravellosa música d’Hossam RamzyMop MopChamonix, que combina melodies musicals amb sons de la natura com el de la pluja o cascades d’aigua.

Aquests dos espectacles s’ofereixen dins de la programació de dansa de la Sala Versus Glòries els dimarts i dimecres fins al 30 de novembre

Sincerament, paga molt la pena. Per poc que us agradi la dansa, no us ho perdeu.

Deixa un comentari