– 014 (22/23) – Teatre – LA SORT (🐌🐌🐌🐌🐌) – La Beckett – 02/10/2022

Ahir diumenge 2 d’octubre, vam inaugurar la nostra temporada a la Sala de Dalt de LaBeckett per veure l’espectacle LA SORT, escrit per Juli Disla, amb dramatúrgia de Pérez&Disla i la direcció escènica compartida per Jaume Pérez Roldán, Toni Agustí i Santiago Ribelles.

LA SORT parla de l’experiència dels seus protagonistes, Juli Disla i Jaume Pérez, com a família homoparental i interracial. La peripècia emocional i vital del seu procés d’adopció, un llarg camí administratiu i judicial amb la finalitat de formar una família.

Com si estiguessin compartint una estona amb amics, en Juli i en Jaume ens expliquen el procés d’adopció del seu fill, des de les converses inicials que ells havien mantingut entorn de la paternitat, passant per la decisió adoptada d’iniciar l’enrevessat procés burocràtic, la llarga espera que hi han de viure, els innombrables tests i entrevistes d’idoneïtat que han de superar, els cursos d’aprenentatge de què significa adoptar, la por que el procés no es pugui culminar davant d’un canvi polític…. l’espera…. la llarga espera.

LA SORT és una reflexió sobre tots els interrogants que genera la paternitat i sobre el que implica construir una família diversa, una reflexió sobre la diversitat sexual i racial i els models de família, sobre la necessitat de créixer amb referents en els quals sentir-se reflectit i de com influeix la política en tot això.

Però aquesta proposta és també un retrat exhaustiu del llarg trajecte administratiu que implica una adopció. El procés d’adopció nacional pot allargar-se fins a vuit anys i no és definitiu fins que la justícia dicta una resolució d’adopció. I si el procés ja és complicat per una parella “normativa” heterosexual, la complicació arriba a extrems absurds en el cas de parelles de gais o lesbianes.

Una posada en escena minimalista, amb dues cadires plegables i una gran pantalla on es van projectant documents audiovisuals que complementen el que ens estan relatant. Declaracions polítiques, formularis, documents emplenats, llistes d’espera … i les declaracions dels avis…..

Una proposta que respira honestedat i veritat des de l’inici, que ens ha emocionat i trasbalsat. Una narració que ens ha fet alegrar de cada pas endavant que feia la parella i que ens ha fet indignar davant de la terrible burocràcia que fa d’aquests processos una autèntica tortura pels protagonistes.

Una crònica sobre la cerca de noves oportunitats per uns menors que venen de situacions d’indefensió i abandonament i que de fet han de ser els beneficiaris d’una adopció. No pot obviar-se que darrere de tota adopció hi ha una situació prèvia d’adversitat i que resulta imprescindible evitar posicions estigmatitzadores.

Juli Disla i Jaume Pérez, que en 2011 van decidir formar parella i companyia, han aconseguit treure solemnitat a tota la narració a base de dosi d’humor que van dosificant al llarg de tot l’espectacle. Trencant sovint la quarta paret busquen la nostra implicació en la seva història, i ho fan a través d’una intimitat compartida amb molta tendresa. A moments parlen tots dos alhora, ens volen explicar tot el que pensen, el que opinen, el que han viscut, les seves pors i les seves il·lusions.

I n’expliquen el que senten quan coneixen finalment el seu fill, amb vuit mesos, de pell negre i que els mira sense entendre, sense saber que ells seran els seus pares.

LA SORT forma part del cicle La família (o la família?), una proposta per reflexionar sobre el concepte de família des de diferents perspectives: els imaginaris, les relacions, les vulnerabilitats, les estructures socials, el món laboral, els sentits, les emocions…

A vegades una proposta aparentment senzilla, és capaç d’atrapar-nos des del minut zero de la representació, simplement amb un text sortit de l’ànima dels autors/actors, un text ple de tendresa que teatralment ens arriba a fascinar sense gaire més que un parell de cadires com escenografia.

Una proposta diferent, pràcticament documental, que ens ha sorprès amb una història personal d’una gran honestedat i que recomanem de totes totes. Es podrà veure fins al dia 9 d’octubre.

Deixa un comentari