– 008 (22/23) – Teatre – DIRRRTY BOYS (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Akadèmia – 21/09/2022

Ahir, dimecres 21 de setembre, es va iniciar la nova temporada al Teatre Akadèmia amb l’estrena de DIRRRTY BOYS de Gerard Guix, dirigida per Àgata Casanovas i interpretada per Martí Cordero i Sergi Espina. Una producció de “Las Bestias”. 

Es tracta d’un text basat en uns fets reals, el crim que van cometre a Liverpool, un dia de febrer de 1993, dos nois de deu anys que van segrestar, torturar i assassinar un nen de dos anys.

Escrit pel dramaturg i novel·lista Gerard Guix, autor de l’èxit “RICARD DE 3ER” que vam poder veure a la Sala Flyhard en 2015.

DIRRRTY BOYS va ser seleccionada a la segona Convocatòria de Projectes dels Teatres de Proximitat i va ser estrenada a la Sala Melmac … per cert, nosaltres desconexiem totalment la existència d’aquesta Sala.

DIRRRTY BOYS és la història d’en John Venables (Noi B) i en Robert Thompson (Noi A), que després de l’assassinat del nen James Bulger van passar vuit anys en un correccional de menors. Tots dos van actuar amb premeditació segrestant al petit en un centre comercial dels afores de Liverpool aprofitant una distracció de la mare. En 2001 van sortir en llibertat condicional, perpetua, amb noves identitats. L’any 2010 John Venables va tornar a ser detingut i empresonat per distribució de pornografia infantil, fet que es va repetir el 2017.

A la proposta que hem pogut veure, tots dos donen voltes sobre aquesta acció, en un loop infinit, una vegada i un altra. Viuen entre les seqüeles del passat i la possibilitat de redempció. Remordiments i culpa els altera la vida i els condiciona. A un d’ells sembla que li va bé i ha pogut, almenys aparentment, refer la seva vida.

La visió del text, és sempre des de la perspectiva d’aquests dos nois que van cometre l’assassinat, sense entrar a valorar ni jutjar moralment el fet i sobretot aprofundint en l’angoixa de viure tota la vida amb remordiments del que van fer quan en realitat eren nens de deu anys, nens de famílies desestructurades.

Com manifesta l’autor del text:

…”estem davant d’una obra documental, monumental pel seu gran arc temporal, i periodística, pel seu rigor informatiu”.

Les dades poden aclaparar, i de fet és el que ens ha passat en els primers minuts de la posada en escena, on un munt d’informació i passos endavant i enrere en el temps, ens ha estabornit una mica.

Dels dos protagonistes només coneixem, a priori, els fets que van fer-los sortir a la llum pública, el judici mediàtic i la seva posterior reclusió en un centre d’alta seguretat per a menors, amb identitats canviades.

El més important era que al llarg de la funció es repetís una sola pregunta, com un gota a gota molest, però que va penetrant imparable, allò de “qui mereix una segona oportunitat i qui no“, i donar múltiples respostes a través de diversos personatges, perquè en realitat no hi ha cap resposta vàlida i, alhora, totes ho són.

Una proposta on s’ha apostat pel moviment i la fisicalitat constant dels dos actors i on vuit matalassos són els únics elements, utilitzats per explicar la història i que representen espais, l’espai on viure, l’espai de descans, l’espai d’una cel·la, l’espai on somiar amb una redenció, l’espai íntim on intentar trobar la pau, l’espai de l’amor, l’espai del desamor, l’espai de la veritat, l’espai on cometre un assassinat, l’espai on deixar sortir la bèstia que dos nens de deu anys han anat alimentant dins seu ….

Senzilla, però magnífica la proposta escenogràfica de l’Anna Tantull, recolzada per una excel·lent il·luminació de Paula Costas i un meravellós espai sonor de Gerard Guix.

Els dos actors, Martí Cordero (Granollers 2002), un jove talent de l’il·lusionisme i la interpretació, i Sergi Espina, jove actor format en cant i dansa, ens han ofert un treball extraordinari, amb una entrega absoluta, una magnífica dicció i expressivitat, sota una acuradíssima direcció de l’Àgata Casanovas i el moviment de Davo Marín.

Martí Cordero interpreta al noi B (Venables) i Sergi Espina és el noi A (Thompson), i hem descobert dos actors amb un talent i una desimboltura que ens han deixat meravellats. Ben segur que seguirem les seves trajectòries a partir d’ara. 

En resum, DIRRRTY BOYS, és una joia teatral que es podrà veure al Teatre Akàdemia fins al dia 9 d’octubre i que recomanem moltíssim malgrat la gran duresa de la història.

Per nosaltres, un imprescindible

Deixa un comentari