– 007 (22/23) – Teatre – LA MERAVELLOSA FAMÍLIA HARDWICKE (🐌🐌🐌+🐚) – La Villarroel – 16/09/2022

La Villarroel ha iniciat la temporada amb LA MERAVELLOSA FAMILIA HARDWICKE, l’adaptació al català de “Vanya and Sonia and Masha and Spike” de Christopher Durang (Montclair, Nova Jersey 1949).

Aquesta obra enceta la temporada del 50è aniversari de la sala.

L’obra ha estat traduïda per Cristina Genebat, està dirigida per David Selvas i el repartiment està format per Alejandro Bordanove (Spike), Paula Jornet (Nina), Marta Pérez (Masha), Carme Pla (Sonia), Albert Ribalta (Vanya) i Lide Uranga (Cassandra).

Es tracta d’una coproducció de Bitó, La Brutal i T de Teatre.

fotografia de Kiku Piñol

L’obra original es va estrenar l’any 2012 al McCarter Theatre de Princeton, a Nova Jersey. El 2013 es va estrenar a Broadway i la crítica va conceptuar l’espectacle com una adaptació humorística de Txèkhov que no obligava a conèixer l’obra de l’autor rus. Aquesta producció va obtenir un premi Tony i el premi Drama Desk a la millor obra.

L’espectacle mostra les misèries d’una família patèticament desestructurada, i dels seus membres, anomenats com els personatges de Txékhov, que es veuen abocats al mateix destí absurd que els seus homònims de Les tres germanes, La gavina o L’oncle Vània.

Tal com va comentar David Selvas a la presentació de la proposta….

parlar del teatre de Christopher Durang és parlar de teatre intel·ligent, sarcàstic, ple de personatges extrems, de situacions impossibles, d’emocions desbordants i de molt sentit de l’humor”.

fotografia de Kiku Piñol

La història gira entorn de tres germans, Vanya i la seva germana Sonia han conviscut sempre d’ençà que eren petits, han tingut cura dels pares fins a la seva mort i depenen econòmicament de la seva germana Masha, una actriu de cinema que ha protagonitzat una saga fílmica de sèrie B, molt exitosa. Tots tres són de mitjana edat i tant el Vanya com la Sonia no han tingut mai cap relació de parella. Masha per contra, ha tingut cinc marits i ara, de visita a la llar familiar, arriba acompanyada de l’Skype, un noi al qual dobla l’edat.

Una visita que havia estat anunciada per Cassandra, la dona de fer feines que té el do de veure el futur i havia predit una catàstrofe imminent.

Malauradament, no s’equivoca gaire: la meravellosa família Hardwicke és una bomba. I està a punt d’explotar. La Masha té intenció de vendre la casa on viuen. 

Una peça amb humor i moltes referències txekhovianes afegint temes del nostre món actual, com l’orientació sexual, la influència de les xarxes socials o la soledat en companyia. Una peça que fa reflexionar sobre el pas del temps, la frustració derivada de tot allò no aconseguit a la que s’afegeix l’angoixa que genera la por a perdre el que tenim.

fotografia de Kiku Piñol

Acurada escenografia d’Alejandro Andújar, il·luminació de Jaume Ventura, so de Marcel Ferrer i vestuari de Núria Cardoner i Alejandro Andújar. La caracterització és d’Eva Fernández.

Encertada banda sonora, que adquireix una gran intensitat en els canvis d’escena. 

Una proposta molt ben dirigida i amb unes bones interpretacions que ens han fet riure, amb moments molt encertats i que ens han fet passar una bona estona. Creiem que va molt més enllà d’un simple “divertimento”.

Aquesta producció es podrà veure a La Villarroel fins el 30 d’octubre.

Deixa un comentari