– 001 (22/23) – Teatre – KALUMBA – (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Gaudí – 01/09/2022

Ahir, dia 1 de setembre vam reprendre la nostra activitat teatral al Teatre Gaudí, que tot i no haver deixat d’oferir teatre durant el mes d’agost, inicia la seva temporada 2022-2023 amb la comèdia KALUMBA del dramaturg gironí Frank Bayer, dirigida per Yago Alonso.

Aquesta és la tercera producció de “La Gárgola Produccions Teatrals” que va iniciar el seu recorregut amb “EL BRINDIS” (2018) i “FERIDES” (2020). La companyia està formada per Frank Bayer, Xavier Mercadé i l’escenògraf Ricard Martí. 

KALUMBA, la seva primera comèdia, va ser estrenada al mes de març a la Sala La Planeta de Girona.  

Segons llegim en el programa de mà, KALUMBA és una comèdia mil·lennial per acostar-se als drames de maduresa de la qual havia de ser la generació més ben preparada de la història.

Quatre amics, l’Esteve (Raül Tortosa), el Carles (Xavier Mercadé), l’Arlet (Núria Florensa) i la Naia (Laura Porta) van compartir un any d’Erasmus a Copenhaguen quan formaven dues parelles. Han passat vint anys, les parelles es van trencar i els amics s’han anat distanciant conservant, això si, el costum de retrobar-se un cop l’any.  

A la trobada d’enguany l’Esteve fa una proposta sorprenent que deixa descol·locats a la resta. Comencen a aflorar les pors de cada un dels personatges i ens assabentem de les decisions vitals preses per cadascú d’ells que els ha portat al punt on es troben: feines que no els omplen, relacions de parella frustrades, vocacions truncades, fills, …. 

La proposta de l’Esteve, que implica un canvi radical de vida, els obligarà a enfrontar-se amb la vida rutinària que porten i a valorar la possibilitat de fer alguna cosa. Plegats es plantegen si la vida que viuen és la que realment volen viure.

En un to de comèdia amable molt entretingut, afloren moltes veritats sobre aquesta generació que havia crescut amb unes grans expectatives envers el seu futur i han vist com, inexorablement, aquestes han quedat frenades per una realitat social, laboral i personal que s’ha acabat imposant.

“Kalumba” és el nom del projecte que els hi ha explicat l’Esteve i és la paraula que finalment adopten com a “crit de guerra”.

La direcció de Yago Alonso (“Ovelles“, “Instruccions per enterrar un pare“) sap treure la vis còmica dels actors que ens han fet passar una molt bona estona, destacant un magnífic Xavier Mercadé en el seu paper de professor universitari hipocondríac.

L’escenografía de Ricard Martí, d’una gran simplicitat, dona el toc de color i vivacitat que l’obra demana. La il·luminació és de Bernat Llunell i la música de Lluís Gavaldà ha estat adaptada per Rafa Roca.

Es tracta doncs d’una comèdia engrescadora on algunes veritats d’aquesta generació que ara tenen quaranta anys, surten a la llum al crit de Kalumba. 

Molt recomanable, es podrà veure a la Sala Gran “La Claca” del Teatre Gaudí fins al 18 de setembre. 

Un pensament a “– 001 (22/23) – Teatre – KALUMBA – (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Gaudí – 01/09/2022

Leave a Reply