– 133 – Teatre – MONUMENTAL – (🐌🐌🐌+🐚)  – Teatre Gaudí – 07/06/2022

Dimarts dia 7 era dia d’estrena al Teatre Gaudí, la jove Companyia Chicuelina va presentar MONUMENTAL, el seu primer espectacle creat i dirigit per Martí Torras i Mayneris i que ha comptat amb la col·laboració en la dramatúrgia de Paco Mir.

La companyia Chicuelina està formada per 3 actors i 4 actrius que, com ells diuen, són “made in Eolia“, i, amb aquesta peça aposten per la sàtira, on enfronten la relació entre Catalunya i Espanya a través del món de la tauromàquia, amb ingredients de teatre documental.

El 2012, un cop aprovada la polèmica llei antitaurina que prohibia les curses de braus a Catalunya, sorgeix la idea de convertir la Plaça Monumental de Barcelona en un nou equipament per al Teatre Nacional de Catalunya. El projecte de remodelació de la Nova Monumental es presenta a la mateixa Plaça en una gran festa durant el GREC 2012, organitzada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, amb la presència d’alguns prohoms del món cultural català. L’endemà de la festa, el projecte queda enterrat i silenciat. Ni els assistents, ni la premsa ni les pròpies administracions han volgut donar mai cap explicació del que va passar aquella nit. 

Entrem a la sala i ens sorprèn l’escenografia d’Anna Tantull, un “ruedo” al voltant del qual els espectadors seiem separats en dues parts, “sol” i “sombra”. Ens acompanya la música de pasdoble (espai sonor d’ Imai Adalid).

Sense ni tan sols començar, ja es respira un ambient festiu. 

La companyia formada per Alba CastellvíPatrick GannonRubén Lunares, Natàlia Mas, Marta Penya, Cristina PratsGuillermo Vernalens, comencen a explicar que va passar en aquell acte del Grec 2012 donant veu als polítics i al director del TNC d’aleshores, en Sergi Belbel. No satisfets amb la manera en què ho expliquen, “deixen d’actuar” i ens parlen de la investigació que han dut a terme, el que ells creuen que va passar i parlen entre ells de la millor forma d’explicar-ho a l’espectador.

Una proposta atrevida, fins i tot esbojarrada i gamberra, què, emprant el llenguatge de la tauromàquia, donen veu a polítics, periodistes especialitzats en el món dels braus, al nen que volia ser torero, als mateixos braus que pasturen tranquils als camps, als toreros “mascles i valents”, als representants dels toreros, als coachs, als tutorials d’internet d’un famós youtuber que ensenya com ser un “torero com cal”, …..

Un munt de personatges que desfilen per l’escena amb diàlegs realment hilarants que ens han fet riure de valent.

Unes interpretacions fresques i amb una agilitat en el canvi de vestuari i rol que de vegades sembla màgica.

Com comenta Martí Torras al dossier de premsa, …

… els set actors interpreten fins a vuitanta-cinc personatges, alguns reals i d’altres imaginaris, majoria humans, alguns animals i fins i tot un extraterrestre, en una aposta deliberada per un gènere tan denostat i alhora, més necessari que mai, com és la comèdia.

Una proposta on es parla, en to humorístic, de les crisis actuals de la societat catalana: la política, la laboral, la cultural i la identitària. 

Una jove companyia amb grans possibilitats d’arribar lluny.

Augurem per aquesta proposta un gran èxit de públic. Un excel·lent “divertimento” per l’època estiuenca, amb més contingut crític del que en principi es podria esperar. 

Una primera proposta que paga la pena veure i que està programada a la Sala “La Claca” del Teatre Gaudí fins al dia 13 de juliol. 

Leave a Reply