– 132 – Concert Poètic – SONETOS DEL AMOR OSCURO – (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Romea – 07/06/2022 

Onze són els sonets escrits per Federico Garcia Lorca (Granada 1898-1936) que ara ens han presentat Pep Tosar i Joan Arto, en l’espectacle SONETOS DEL AMOR OSCURO, patrocinat per afOra Focus i la Fundació Romea. Una presentació que ha tingut lloc en el Teatre Romea en un horari totalment inusual, dimarts dia 7 de juny al matí.

Ha estat una vetllada única, on ens hem deixat transportar per la màgia de la música i la poesia. El treball conjunt del director, actor i dramaturg Pep Tosar i del guitarrista i compositor Joan Arto, els ha permès crear al llarg d’un any de treball, …

una fina dramatúrgia filada nota a nota, vers a vers, que convida l’espectador a transitar emocionalment per les imatges dels sonets lorquians.

Aquest treball ha estat publicat en CD i en format digital el passat 27 de maig. 

Els Sonets són:

 • 1 – Soneto Gongorino
 • 2 – Llagas de Amor
 • 3 – El poeta pide a su amor que le escriba
 • 4 – Soneto de la dulce queja
 • 5 – El poeta dice la verdad
 • 6 – Soneto de la guirnalda de las rosas
 • 7 – Noche del amor insomne
 • 8 – Ay voz secreta del amor oscuro
 • 9 – El poeta pregunta a su amor por la ciudad encantada de Cuenca
 • 10 – El amor duerme en el pecho del poeta
 • 11 – El poeta habla por teléfono con el amor 

Els onze sonets van ser compostos durant l’últim any de la vida de Lorca i els estudiosos de la seva obra no saben dir si van ser concebuts com a part integrant d’una obra més amplia. Segons podem llegir…

… són onze poemes que freguen la perfecció, tant per la seva musicalitat, gairebé perfecta, com per les seves imatges, a vegades d’una naturalesa marcadament eròtica, construïdes amb una imaginació encomiable. 

Aquests són els únics textos coneguts de l’autor on parla obertament de la relació entre dos homes

La proposta és bellíssima amb una música i una recitació que emocionen i trasbalsen. Han intervingut JOAN ARTO a la guitarra, PEP TOSAR en la recitació, CARLES DÈNIA al cant, DAVID DOMÍNGUEZ a la percussió, PEP GARAU al fliscorn i la trompeta, TONI MORA als teclats i CARMELA CRISTOS al violoncel.

Com a cloenda de la presentació han inclòs el poema “Iré a Santiago” també anomenat “Son” ó “Son de negros en Cuba“, que el poeta va dedicar a Cuba on va residir tres mesos, el 1930, després de la seva estada a Nova York.

Magnífica proposta que esperem es pugui programar en temporada. 

Leave a Reply