– 129 – Dansa – ALMA – SARA BARAS – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tivoli – 02/06/2022

Dijous passat 2 de juny, vam fer cap al Teatre Tívoli per veure el nou espectacle de Sara Baras, ALMA , un espectacle on “el flamenc abraça el bolero, i el bolero es deixa abraçar”.  

Un espectacle, amb un punt transgressor, on els boleros més tradicionals es fusionen amb el flamenc més tradicional amb un resultat espectacular, magnífic. Un bolero que es transforma en seguiriya, soleá, caña, garrotín, bulería, …. O un flamenc amb ànima de bolero …..

Ball, música, vestuari, llums i coreografia, ens han fet gaudir de valent en aquesta ALMA

SARA BARAS (San Fernando-Cadis, 1971) és una de les artistes més representatives del flamenc en l’àmbit mundial. Va començar la seva carrera fa més de trenta anys i l’any 1998 va crear la seva pròpia companyia “Ballet Flamenco Sara Baras”. Des d’aquell moment ha presentat 14 espectacles, tots coreografiats per ella.

Ha rebut entre d’altres el Premi Nacional de Dansa 2003, la Medalla d’Or d’Andalusia 2004, l’Olivier Award britànic en 2020 i la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts en 2020, i figura com l’artista que més vegades ha actuat al Theatre Champs-Elysées de París, amb més de 200 funcions.

ALMA está dirigit, coreografiat i interpretat per la mateixa Sara Baras sota la direcció musical de Keko Baldomero i els textos de Santana de Yepes i ha comptat amb la col·laboració d’artistes flamencs com Juana la del Pipa, Israel Fernández, Rancapino Chico, Alex Romero (piano) i Jose Manuel Posada ‘Popo’ (contrabaix). Un espectacle que es va estrenar el passat 17 de desembre al Teatre de la Maestranza de Sevilla. 

ALMA compta amb  el cos de ball format per Chula García, Charo Pedraja, Daniel Saltares, Cristina Aldon, Noelia Vilches i Marta de Troya.

La música en directe està interpretada per Keko Baldomero i Andres Martínez a la guitarra, Anton Suarez i Manuel Muñoz “El pájaro” a la percussió i Diego Villegas al saxo, armònica i flauta. Al cante Rubio de Pruna i David de Jacoba.

Un espectacle amb una escenografia espectacular de PeroniGarriets, el vestuari de Luis F.Dos Santos i volem destacar especialment el meravellós disseny de llums d’Antonio Serrano i Chiqui Ruiz, que pren un protagonisme molt important en aquesta producció escènica.

Valorem, però, la gran qualitat de tot l’espectacle en el seu conjunt, amb unes veus, una música i uns balls que ens ha deixat estabornits. D’una gran bellesa plàstica destaquem el vestuari i com ja hem comentat l’acurat tractament de la il·luminació, sincronitzada al mil·límetre amb cada pas de la coreografia.

En paraules de la mateixa Sara Baras, ALMA 

las formas, los colores y la sensualidad agarradas de manera inexorable en un giro inesperado, la cadencia hecha girón, el amor a sacos rotos, vacío sobre la voz y la guitarra, y en las manos la magia y en los pies el destino. Alma es un guiño constante, una aventura en los recuerdos de melodías que nos acompañaron siempre.

Feia massa temps que no veiem un espectacle de Sara Baras, però per sort hem vist bastants dels espectacles d’aquesta magnífica creadora, i cada vegada ens sentim atrapats i sacsejats per la seva especial forma de transmetre el flamenc, des de perspectives totalment noves i diferents.

Sembla mentida que malgrat els anys que balla en directe, tingui la capacitat de fer-ho com si no haguessin passat trenta anys d’ençà que va començar. La seva energia sembla intacta.

Aquest espectacle es podrà veure al Teatre Tívoli fins al 19 de juny.

Leave a Reply