– 126 – Dansa – PERSPECTIVES – (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Condal – 29/05/2022 

El juny del 2019 vam assistir a la presentació de la companyia de dansa “El ballet de Barcelona” en el Teatre Condal, on aquest passat diumenge dia 29 de maig varem tornat per veure una nova proposta de la companyia. PERSPECTIVES, és un espectacle basat en la figura del seu director artístic Chase Johnsey. Aquest espectacle va ser creat per a la seva estrena al Festival Castell de Peralada el 2021.

Chase Johnsey va fer història el 2018, quan en incorporar-se a l’English National Ballet va ser el primer home que va ballar papers femenins en una companyia tradicional. Un artista que ha trencat motlles en la dansa clàssica, revolucionant les estrictes normes de gènere inherents al món de la dansa. 

PERSPECTIVES ens convida a emprendre un viatge cap a un món de lluita, de somnis i de transformació, a partir de la figura icònica del cigne i la música de Txaikovski.

Basat en la vida del mateix Chase Johnsey, des del seu naixement fins al dia d’avui, acompanyat en tot moment per la seva mare, ens mostra la seva evolució vital fins que acaba trobant el seu lloc i s’acaba transformant en un cigne.

A través de la peça ens presenten alguns dels estereotips que la societat imposa i que les persones acceptem per tal de no “xocar” contra l’anomenada normalitat, estereotips que s’imposen amb més força en mons com el de la dansa.

Una proposta amb coreografia d’Ariadna MonfortChase Johnsey, Luke Prunty, David Rodriguez i Anna Ishii que es presenta en dues parts ben diferenciades. Una primera part de dansa contemporània, inspirada en el conte de L’Aneguet Lleig de Hans Christian Andersen, i una segona part on s’interpreta la peça clàssica del Llac dels Cignes.

Fotografies de Toti Ferrer

Un cigne presentat com una qüestió d’autorealització interna i que es desenvolupa per acabar mostrant-se de manera externa.

El repartiment ha estat:  Chase Johnsey (paper protagonista), Lisa-Marie Vervoort (elenc i mare d’en Chase Johnsey), Anibal Caballero (elenc i Príncep), Clara del Cerro (elenc), Estela Coll (elenc i Cigne), Anna Ishii (elenc), Mikiya Kakehashi (elenc), Clara Mora (un dels quatre Cignes), Reo Morikawa (elenc i Von Rothbart), Hisaki Ida (elenc i una dels quatre Cignes), Clara Caparros (Duet dels Cignes), Hikaru Kasai (Cigne), Ricardo Bravo (elenc i Trio), Takahiro Nakashima (elenc i Duet), Hitoe Nakatamari (una dels quatre Cignes), Mai Namba(duet dels Cignes), Anaëlle Tanné (una dels quatre Cignes) i el cos de ball format per Soraya Amirkhosrovi, Anouk Butruille, Robin Ferré, Mimune Fukumochi, Rena Ishikawa, Amanda Kenner i Erin King.

La companyia compta ara amb un total de 36 ballarins i ballarines de 12 nacionalitats i s’ha convertit en un referent en el món de la dansa clàssica i contemporània. Aquest és el sisè espectacle de creació de la companyia.

PERSPECTIVES ens ha agradat, i molt especialment la primera part de dansa contemporània, on ens hem quedat literalment bocabadats per l’originalitat i gran qualitat de la seva coreografia; la segona part se’ns ha fet més feixuga, ja que el ballet clàssic del “Llac dels cignes”, l’hem vist tantes i tantes i tantes vegades, que a nosaltres ja no ens atrau gaire. 

La nostra opinió és molt subjectiva, i en cap cas pretén ser una valoració. Nosaltres estem força cansats de veure dansa clàssica amb “tutús”, que no ens arriba a emocionar. Ens atrau molt més la dansa actual contemporània.

No obstant hem de dir que la qualitat artística dels ballarins i ballarines, i l’acurat treball coreogràfic és inqüestionable, tant en la primera part com en la part de dansa clàssica.

Aquesta ha estat l’última de les representacions en el Teatre Condal

Leave a Reply