– 123 – Teatre Musical – LES HISTÒRIES NATURALS – Teatre Condal – (🐌🐌🐌) – 26/05/2022

Dijous dia 26 vam fer cap al Teatre Condal per veure l’adaptació que la companyia Lazzigags ha fet de la novel·la de Joan PeruchoLES HISTÒRIES NATURALS.  Un espectacle musical estrenat el maig de 2021 a la Mostra de Teatre d’Igualada. 

Lazzigags Produccions és una companyia i escola de teatre formada l’any 1999 de la mà de Lídia Linuesa i Miquel Agell. Les seves activitats principals són la producció d’espectacles destinats a un públic familiar i adult i la formació de professionals i no professionals en les arts escèniques a l’Espai Lazzigags al barri de Sants de Barcelona.

Amb text de Silvia Navarro, partitura i direcció musical de Marc Sambola i direcció escènica de Miquel Agell, s’ha fet aquesta adaptació d’una novel·la publicada als anys seixanta que va reprendre el mite dels vampirs tot situant-lo en plena Guerra Carlista.

Una novel·la d’aventures i fantàstica amb un rerefons històric

Joan Perucho (Barcelona 1920-2003) va exercir a la seva vida professional com a jutge i és un escriptor que va utilitzar indistintament el català i el castellà als seus escrits.

Fotografies de Júlia Cortina

En aquesta producció s’ha tingut especial cura en mantenir la diferenciació lingüística entre el català de Barcelona i el del Baix Ebre amb la participació del dialectòleg Pere Navarro.

La narració té com a teló de Fons la Primera Guerra Carlina o guerra dels Set Anys (1833-1840), una guerra que va enfrontar a tradicionalistes i liberals a la mort del rei Ferran VII, i incorpora a la ficció al famós General Ramon Cabrera (Xavier Duch), cabdill màxim per aquestes terres i conegut a la història com “Lo Tigre del Maestrat”.

Aquesta adaptació posa el focus en l’heroi protagonista, Antoni de Montpalau (excel·lent Eloi Gómez), un científic escèptic que no creu en fenòmens sobrenaturals. Creu que tot és demostrable, però en aquest viatge constata que hi ha coses que passen sense cap raó científica que les avali.  Amb la seva cosina Isadora Novau (Anna Herebia), emprèn un viatge que el portarà a Pratdip, el Baix Camp, on s’han comès uns crims atribuïts a un vampir, anomenat Onofre de Dip. 

Allà es trobaran amb la baronessa d’Urpí (Ester Bartomeu) i la seva filla Agnès d’Urpí (Claudia Pueyo) que s’enamora del protagonista. 

Un musical amb vuit magnífics cantants a escena i amb la música interpretada en directe per Gerard Alonso, Jordi CostaMonchu López. La coreografia és de Montse Colomé.

El repartiment complert el formen Albeni Aranda, Ester Bartomeu, Clàudia Codony, Xavi Duch,  Eloi Gómez, Anna Herebia, Eduard Hidalgo, Carla Pueyo, Gerard Rodríguez i Ferran Rull. 

Una posada en escena molt austera on la manca d’elements escenogràfics complexos (escenografia d’Eloi Linuesa) se supleix amb l’eina audiovisual (Miquel Teixidor). 

Una proposta que no ens ha atrapat pel que fa a la seva part argumental, una història basada en els fets històrics barrejats amb la llegenda de l’existència dels vampirs i amb el rerefons del viatge iniciàtic del científic protagonista. 

Cal reconèixer però la valentia d’enfrontar-se i tirar endavant un projecte de teatre musical fet a casa i en català, amb unes veus i unes interpretacions, actorals i musicals, molt lloables.

Una proposta per gaudir una estona i deixar-se portar per la fantasia d’un relat de vampirs, que pot atraure potser més a un públic adolescent o familiar.

Es podrà veure al Teatre Condal fins al dia 3 de juny.

Leave a Reply