– 103 – Teatre – CONCRETE MATTER (🐌🐌🐌) – Antic Teatre – 24/03/2022

Ahir dijous 24 de març, a l’Antic Teatre, era dia d’estrena de CONCRETE MATTER, la proposta de Los Detectives, dirigida per Mariona Naudin.

La companyia Los Detectives, formada el 2016 a Barcelona, està formada per Mariona Naudin, María García Vera, Marina Colomina i Laia Cabrera.

La companyia desenvolupa projectes investigant paral·lelament «allò femení» i les possibilitats de l’escena, qüestionant els límits de totes dues per generar un llenguatge propi a partir de les temàtiques que aborden i els formats proposats.

CONCRETE MATTER, és un joc de significats que té a veure amb el fonamental, i amb un dels temes centrals de les nostres vides, que és la relació amb qui et gesta i et pareix: la mare. Aquest treball gira entorn de la materialitat dels cossos, els nostres i els de les nostres mares.

Una proposta que per ser sincers, ens va deixar totalment descol·locats en els primers moments, quan no acabàvem d’entendre de què anava tot allò. Només vam veure tres dones madures sortint d’una mena de sacs de color, que elles després van identificar amb unes vagines, i que evolucionen a escena imitant performances d’artistes feministes dels anys setanta: Hannah Wilke, Pauline Oliveros i Yvonne Rainer.

És després d’una estona quan comencem a entrar en el joc que Los Detectives ens proposen i comencem a gaudir de tot plegat. I és a partir del moment en què elles s’incorporen a escena, tot i que participen en el joc des del primer moment. El segon acte és veritablement un encert.

CONCRETE MATTER, ens parla doncs de la realització de les persones a través de la relació materna-filial i com sembla habitual en la companyia (hem de dir que és la nostra primera aproximació al seu treball) posa el focus en referents i cossos femenins, en els seus i en els de les seves mares, amb les que comparteixen escenari.

Un altra capa de la proposta està basada en el text de “Les tres germanes” de Txékhov, un text que ens parla de la impossibilitat de la realització personal, de la impossibilitat d’aconseguir un somni i de la frustració que genera.

Malgrat que aquest espectacle està anunciat com a “dansa”, creiem que és més aviat una representació teatral, en el que es combinen diferents branques de les Arts Escèniques.

Concrete Matter és un joc escènic que qüestiona el teatre com a espai per a la mentida, amb el mecanisme propi de la ficció per «fer creure» l’escena, jugant amb l’expectativa, amb la sensació de pèrdua de les performers, dels personatges que interpreten i del propi públic.

Han interpretat aquesta proposta Marina Colomina, María García Vera, Montserrat Lorda, Mariona Naudín, Laia Cabrera, Pepa Martínez, Antonia Vicens i Pepa Vera Ortiz

Una proposta que difícilment es podrà veure en un teatre comercial a l’ús, perquè sembla especialment creat per poder-se representar en aquest espai tant emblemàtic de l’Antic Teatre.

Un treball escènic que podreu veure fins al dia 27 de març.

Deixa un comentari