– 099 – Teatre – LACRIMOSA – (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Sala Atrium – 09/03/2022

Dimecres dia 9 era la nit d鈥檈strena, a la Sala Atrium, del nou espectacle de la companyia Fundaci贸n Agrupaci贸n Colectiva (FAC) una de les companyies residents a la nau Ivanow. Francesc Cu茅llar i B脿rbara Mestanza han estrenat LACRIMOSA.

La companyia聽FAC聽crea peces basades en la creaci贸 col路lectiva a partir de les experi猫ncies de cada membre del grup. Van ser els guanyadors de la primera beca聽DespertaLab聽amb la proposta “MY聽LOW COST聽REVOLUTION“, que nosaltres vam veure a la malauradament desapareguda Sala聽La聽Vilella, en 2017.

LACRIMOSA聽茅s una proposta escrita per B脿rbara聽Mestanza, dirigida per Francesc聽Cu茅llar聽i interpretada per tots dos. D’ells聽茅s聽tamb茅 el disseny d’espai i el disseny sonor. El maquillatge 茅s de Montserrat Tolosa.

LACRIMOSA 茅s la primera part del d铆ptic dedicat al frac脿s. Ens presenta dues hist貌ries sobre dues realitats que el frac脿s ha acabat consumint.

Amb l’utilitarisme arrelat als cossos, hi ha una generaci贸 atrapada entre dos temps. Els anomenats聽millennials聽van n茅ixer bressolats en promeses de progr茅s i abund脿ncia. I aviat es van veure truncades per una greu crisi econ貌mica que va convertir aquesta generaci贸, segons diversos estudis: en la generaci贸 del聽FRAC脌S.

Dos relats de dos joves “atrapats”, dos mon貌legs interpretats per ella i per ell, asseguts davant d’una taula plena d’andr貌mines, tot menjant crispetes i bevent cervesa. S贸n dues persones que han estat preparades per aconseguir l’猫xit, tenen formaci贸 i tenen ganes, tenen somnis. Per tant, la frustraci贸 que els aclapara perqu猫 no assoleixen triomfar 茅s enorme. I aquesta frustraci贸 els porta inexorablement al frac脿s.

El mon貌leg d’ella analitza tot el que pensa del que ha estat la seva vida durant els trenta-un anys que ha viscut, mentre cau al buit des d’un pis del Raval. Ha decidit que no volia continuar vivint en el frac脿s professional, sentimental i vital, i pensa que posar fi a la seva vida 茅s una opci贸.

El d’ell, analitza la seva vida, de vint-i-set anys, farcida de somnis no complerts, d’opcions que no han aconseguit realitzar-se, de frustracions encadenades, i contempla el su茂cidi com una manera d’acabar amb el seu buit existencial. Busca poder aferrar-se a alguna cosa.

Com comenta en Francesc Cu猫llar

…聽s贸n聽dos relats explicats en un espai ser猫, tranquil, senzill, fosc, cabal i l煤cid; un espai que tamb茅 茅s el de les joves m茅s enll脿 de la m煤sica a tot volum; els聽estrobs聽a tot gas i la cultura聽trash聽com a bandera.

LACRIMOSA聽s贸n tots els intents frustrats per aconseguir viure una vida feli莽. Retrata una generaci贸 a la qual li manquen recursos per continuar alimentant la promesa de l’猫xit… i per parlar de frac脿s hem de definir o investigar sobre el concepte d’猫xit. I per parlar de l’猫xit hem de, inevitablement, parlar de Capitalisme…..聽i parlen de la precarietat i de l’ansietat que aix貌 genera. Una precarietat que segons ens expliquen 茅s pitjor quan ets artista i a cada frac脿s veus m茅s dif铆cil聽redireccionar聽el teu cam铆.

Una proposta que camina entre la realitat i la ficci贸, on exposen davant nostre viv猫ncies viscudes barrejant-ho amb fets que podrien haver viscut.

Un retrat brutal i descarnat d鈥檜na generaci贸. en una situaci贸 de par脿lisi constant que ha de lluitar per intentar assolir, algun dia, una situaci贸 semblant a la que van viure els seus progenitors i que van somiar, de petits, que, com a m铆nim, 聽repetirien.

Un text escrit amb cinisme, humor negre i ironia i una agosarada posada en escena que respira sinceritat i una certa amargor en el relat de les frustracions d’uns joves que cada cop聽s贸n聽menys joves, i que representen a una gran quantitat de joves que no veuen davant seu un futur prometedor.

Aquesta “trag猫dia millennial”, en principi, ha de formar part d’un d铆ptic que es completar脿 amb una segona obra que reflexionar脿 sobre com aquest discurs topa amb el de la generaci贸 dels pares.

LACRIMOSA聽茅s una proposta que ens ha agradat i ens ha colpit, en veure reflectida a escena la desesperan莽a de tota una generaci贸, la gran buidor que omple les seves vides i la manifesta necessitat de consol.

Hem de recon猫ixer que hem connectat molt m茅s a la segona part quan parla “ell” i 茅s quan t’adones del lligam de les dues hist貌ries que es complementen perfectament i donen sentit a tot plegat.

Es podr脿 veure a la Sala聽Atrium聽fins al dia 27 de mar莽.

Deixa un comentari