– 096 – Teatre – CLIMATE FIGHTERS (🐌🐌) – La Badabadoc – 04/03/2022

Divendres dia 4 vam fer cap a La Badabadoc per tal de veure una proposta de creació col·lectiva de la Companyia Arde Teatro, dirigida per Ángela Palacios. Malgrat que hem vist treballar diverses vegades a Ángela com a actriu, aquesta és la primera vegada que la veiem dirigint un espectacle.

CLIMATE FIGHTERS, LA LUCHA ES HOY” és una obra que sorgeix de la preocupació dels membres de la companyia pel canvi climàtic.

I ho volien fer, no des del punt de vist de l’impacte d’aquest canvi climàtic, sinó des del punt de vist de les accions col·lectives que s’haurien de generar per revertir, o si mes no, alentir el procés.

I ho volien fer en clau de “comèdia”.

Quatre actrius i tres actors representen la mobilització d’un poble davant l’arribada d’una multinacional estrangera amb un innovador megaprojecte d’extracció energètica, amb previsibles impactes ambientals.

Elles són Maria Heras , Ana Castillo Tato, Marta Kulis, Julieta Ribeiro (ó Li Morenita) i ells són Ignasi AlabernGastón Yurcho i Pablo Lechuga (ó Ionan Areses). Set actors que interpreten onze personatges.

Una obra creada després de dos anys d’investigació sobre aquest tema i on la dramatúrgia sorgeix dels treballs d’improvisació dels membres de la companyia i fent ús d’un registre teatral propi.

Situada en un metafòric ring de boxa, on tenen lloc els debats, els discursos i les baralles que sorgeixen dels dos corrents oposats, a favor i en contra de la instal·lació al territori d’aquesta multinacional estrangera.

Personatges com els membres de la multinacional: la directora, el Ceo i la publicista, l’alcaldessa del poble que acaba cedint a les pressions i creu en les promeses que fan sobre el futur del poble, el ramader que ha estat convençut per formar part activa del projecte, les tres dones pageses que cauen en el parany del regal d’un mòbil sense saber que els hi trauran les terres, l’activista i l’advocat forans que intenten obrir els ulls dels vilatans,  …..

CLIMATE FIGHTERS és una proposta ambiciosa que es perd una mica amb tant personatge i tantes escenes curtes. Intenten exposar tot el que creuen envers la necessitat d’intervenir. Una crida a l’acció col·lectiva com única manera d’enfrontar la degradació del planeta i l’actuació impune dels grans capitals, de les grans empreses que actuen únicament mirant els seus interessos.

Una proposta que ben segur s’ha aixecat des de l’honestedat i la il·lusió, però que al nostre entendre abusa una mica de l’exageració gestual excessiva, buscant, potser, donar una major comicitat a tot plegat, que no sempre aconsegueixen.

Interpretacions molt entregades dels 7 actors que hem vist avui, però força desiguals i fins i tot alguna que pensem caldria revisar.

Malauradament, aquesta vegada és una proposta escènica que no ens ha convençut, especialment per la direcció i la posada en escena.

CLIMATE FIGHTERS, es podrà veure de dijous a dilluns fins al dia 21 de març.

Deixa un comentari