– 070 – Teatre – SALVACI脫 TOTAL IMMINENT IMMEDIATA TERRESTRE I COL路LECTIVA – (馃悓馃悓馃悓) – Sala Beckett – 29/01/2022

Dissabte dia 29 de gener vam fer cap a la Sala Beckett per veure la proposta de la companyia聽Sixto聽Paz, SALVACI脫 TOTAL IMMINENT IMMEDIATA TERRESTRE I COL路LECTIVA, que va ser estrenada al Grec Festival 2021. Un text de Tim聽Crouch聽amb traducci贸 d’Adriana Nadal i direcci贸 de Pau Roca.

Aquest espectacle forma part del cicle “Planeta Persona. Els l铆mits de la crisi clim脿tica” que la Sala Beckett i la UOC organitzen conjuntament. El concepte de crisi clim脿tica serveix com a fil conductor de sis espectacles, dues lectures, tres xerrades i tres col路loquis聽postfunci贸.

SALVACI脫 TOTAL IMMINENT IMMEDIATA TERRESTRE I COL路LECTIVA 茅s la hist貌ria d’una fam铆lia que busca respostes despr茅s d’un cataclisme. Miles i el seu fill Felix, de cinc anys, juguen sobre un llac gelat mentre Anna, la mare i Bonnie, la filla petita de tres anys, s’ho miren des de la riba. El gel es trenca i pare i fill cauen a l’aigua. El pare intenta salvar el petit, per貌 no ho aconsegueix. Ell, en coma, t茅 un somni i decideix seguir-ho embrancant a la fam铆lia. Per貌 la mare no el segueix i anys m茅s tard intenta recuperar la seva filla, que ara es diu Sol.

Aquest serien els antecedents de la聽hist貌ria聽que es desenvolupar脿 a la sala. Un espai buit amb cadires en rotllana formant quatre grades. Al sostre una immensa estructura d’una forma indeterminada. A sobre de cada cadira, un llibre.

Els “espectadors”, en obrir el llibre podrem llegir la hist貌ria d’un home que ha inventat una realitat, la hist貌ria d’una secta que ha estat convocada per assistir a la formaci贸 d’un forat negra que ho absorbir脿 tot.

foto de alice-brazzit

Una proposta que no 茅s ben b茅 teatre, i com diu Pau Roca es tracta d’una obra experiencial on l’espectador ha de llegir a la vegada que els personatges ho interpreten a escena. Una obra que compta amb la participaci贸 del p煤blic com a espectadors i com a lectors i on tots hem de passar p脿gina alhora. Evidentment, es tracta d’un muntatge molt especial on nosaltres els espectadors tamb茅 tenim un paper.

Dos dels tres personatges de la hist貌ria, Sol (Emma Arquillu茅), i Anna (Vicenta Ndongo) van llegint amb el llibre a la m脿 dotant d’emoci贸 i gestualitat les paraules. El tercer personatge Miles (Andrew Tarbet), que apareix ben avan莽ada l’obra, 茅s l’煤nic que parla sense llegir, des del seu paper de l铆der carism脿tic que no dubta de la fidelitat dels seus seguidors.

Tots formen part d’aquest espectacle,聽incloent-hi聽cinc noies que circulen per la sala representant tamb茅 un paper (Laia Cervera, Berta聽Pe帽a, Judit聽Reverte, L铆dia聽Robla聽i J煤lia Serra).

L’escenografia 茅s de Paula Bosch, la il路luminaci贸 de Guillem Gelabert, el vestuari de Pol Cornudella i la m煤sica i espai sonor de Clara Aguilar.

Podrem q眉estionar si llegir un llibre en comunitat 茅s teatre, el que 茅s segur 茅s que hem format part d’una experi猫ncia compartida, on passar p脿gines, observar els dibuixos o llegir es fa en comunitat i al mateix moment que els actors interpreten.

Com diu el mateix Tim Crouch:

“una聽obra crea el seu propi m贸n en el qual les coses poden fer-se d’una altra manera. El temps pot viatjar tant enrere com endavant. La gent es converteix en altra gent; poden morir i no morir.聽Teletransportar-se 茅s possible a les obres. M煤ltiples estats poden coexistir simult脿niament. Les obres s贸n realitats independents, mons paral路lels que conviuen juntament amb el nostre. Aquesta multidimensionalitat s’aconsegueix a trav茅s de la pres猫ncia d’una hist貌ria, una forma i un espectador.”聽…..”els espectadors-un grup que han acordat seure junts, llegir, donar credibilitat a la hist貌ria d’un grup que seuen junts donant credibilitat a una hist貌ria. L’espectador 茅s tamb茅 un personatge.”

Una proposta que,聽de ben segur聽no us deixar脿 indiferents i que es pot veure a la Sala de Dalt de La Beckett fins al dia 20 de febrer.

Deixa un comentari