– 062 – Teatre – QUAN ELS LLOPS UDOLEN – (🐌🐌🐌🐌) —– La Badabadoc – 12/01/2022

La Badabadoc va estrenar ahir, dia 12 de gener, el muntatge QUAN ELS LLOPS UDOLEN, text escrit i dirigit per Iñaki Garz i traduït al català per Jordi Boixadós. Aquest text va ser un dels guanyadors dels premis Frederic Roda de teatre atorgats en 2020.

Es tracta d’una proposta de la companyia Ícaro Teatre, una de les companyies residents a la sala, que vol ser una reflexió sobre el món de la interpretació i el sentit del teatre al segle XXI.

QUAN ELS LLOPS UDOLEN, ens parla de la trobada, a mitjans del segle XX, d’una jove directora de teatre que viatja fins a un lloc recòndit per a trobar a una antiga estrella del Teatre d’Art de Moscou i proposar-li que torni als escenaris per posar en escena, com a única supervivent d’una companyia teatral mítica, El jardí dels cirerers, de Txékhov.

La directora, Josephine (Anna Casas) vol que Olga Chejova (Lluïsa Mallol), actriu retirada fa anys, representi el paper protagonista, un paper que la va dur a l’èxit arreu. Però a qui troba és a una persona allunyada totalment de tot, que viu amb el seu germà (Dani Arrebola) en un ambient decadent i sòrdid, i que mostren, d’entrada, una clara hostilitat.

I els vells fantasmes apareixen …    

Un text amb diverses capes de lectura. on tot gira entorn de la creació teatral i el seu sentit. Un text ple de moments còmics malgrat la duresa de les relacions que s’estableixen entre els protagonistes i de la història que subjau en la vida de cadascú d’ells. Un text que ens parla dels horrors que va suposar la Segona Guerra mundial i les seqüeles que va deixar: “La guerra mai s’acaba”, diu un dels personatges.

En paraules del seu creador aquesta història és una reflexió sobre el món la interpretació. Obre un debat: en el món de l’era digital, del segle XXI, de la informació, quin sentit té el teatre? És entreteniment? És la veu de la injustícia? És un espai de reflexió? Amb tota seguretat passa el mateix en el món de l’escriptura dramàtica. En tot procés sempre sorgeix la maleïda pregunta: per a què escriure?

Un text que caldria llegir i rellegir per poder extreure tot el que realment ens vol dir. Iñaki Garz , nascut a Bilbao, és un dels fundadors de la companyia i nosaltres hem pogut gaudir de propostes seves com “Si planeas vengarte cava dos tumbas” que vam poder veure a l’Àtic 22 en 2014 i “La senyora Oliver” al Tantarantana en 2016.

Lluïsa Mallol, Anna Casas i Dani Arrebola ens han ofert unes interpretacions magnífiques, a tots tres els hem vist treballar en diferents propostes, però aquí encaixen amb uns papers que semblen fets a mida.

Un espectacle que ens ha sorprès, perquè és totalment diferent de les que ens té acostumats La Badabadoc, però que sense cap mena de dubte, ens ha agradat.

Un muntatge que estarà en cartell fins al 31 de gener (de dimecres a dilluns a les 20 h).

Leave a Reply