– 059 – Teatre – N.E.V.E.R.M.O.R.E. – (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Lliure Montjuïc – 07/01/2022

Ahir divendres 7 de gener, va ser dia d’estrena a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure, on la formació gallega Grupo Chévere presentava la seva proposta N.E.V.E.R.M.O.R.E. sobre la catàstrofe del Prestige, sota el prisma pandèmic, amb dramatúrgia i direcció de Xron.

Chévere es defineix com una companyia d’agitació teatral, amb més de 30 anys d’existència. Va obtenir, en 2014, el Premi Nacional de Teatre pel seu compromís social i cultural. Conserva un nucli artístic estable format per Miguel de Lira, Xesús Ron i Patricia de Lorenzo i estableix col·laboracions amb professionals de diferents procedències i edats.

Arran del confinament per la pandèmia de la COVID-19, van elaborar aquesta peça que ens refresca la memòria de tot el que va passar arran de l’enfonsament del petrolier liberià Prestige, davant de les costes galleges, el novembre del 2002, i la immensa marea negra que va provocar. 

A la proposta enllacen aquest fet amb un present farcit de desastres mediambientals. L’arribada del virus el març del 2020 va demostrar que tot es pot canviar. Que el món es pot aturar. L’enorme esforç que s’està fent a escala global, perquè tot torni a ser com abans, els va acabar de donar l’empenta per explicar aquesta història i recordar-nos que no s’ha d’oblidar tot tan fàcilment i que les coses es poden fer d’una altra manera.

N.E.V.E.R.M.O.R.E. és la resposta indesxifrable que el corb del poema de Poe dona una vegada rere l’altra a les preguntes d’un home que ha perdut el que més volia. Per a la companyia N.E.V.E.R.M.O.R.E. és una forma de recórrer a la memòria col·lectiva d’un poble que el desembre del 2002 va fer el seu crit del corb i no es va deixar convèncer per les mentides dels qui asseguraven que tot tornaria a ser com abans.

Aquesta vegada, en l’actualitat amb la COVID, el desastre no ha arribat per mar. No taca. No fa pudor. Però els vestits, ulleres, guants i mascaretes que es van fer servir per combatre la marea negra, i que encara es guarden, serveixen igual. I es pregunten i ens pregunten què uneix ambdues situacions.

Una magnífica proposta de teatre documental, interpretada per Manuel Cortés, Borja Fernández, Mónica GarcíaMiguel de Lira, Patricia de Lorenzo i Arantza Villar.

Una grandiosa i espectacular posada en escena i una acuradíssima utilització de materials de tota mena, per recrear en directe tots els diferents sons de la proposta i així fer presents amb més autenticitat totes les situacions viscudes.

Esplèndid l’espai escènic (Carlos Alonso), el vestuari (Uxía P. Vaelle), la il·luminació (Fidel Vázquez), l’espai sonor (Xacobe Martínez Antelo) i el so (Xurxo Pinheiro).

Una proposta que no et deixa indiferent i que obliga a la reflexió.

L’espectacle es presenta en català (text en sobretítols) i castellà (oral), tret del dia 14 de gener que serà en gallec, i es podrà veure fins al dia 16 de gener.

Un pensament a “– 059 – Teatre – N.E.V.E.R.M.O.R.E. – (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Lliure Montjuïc – 07/01/2022

  1. Retroenllaç: – 054 (22/23) – Teatre – CURVA ESPAÑA (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Lliure – 07/12/2022 |

Deixa un comentari