– 059 – Teatre – N.E.V.E.R.M.O.R.E. – (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure Montju茂c – 07/01/2022

Ahir divendres 7 de gener, va ser dia d’estrena a la Sala Fabi脿 Puigserver del Teatre Lliure, on la formaci贸 gallega Grupo Ch茅vere presentava la seva proposta N.E.V.E.R.M.O.R.E. sobre la cat脿strofe del Prestige, sota el prisma pand猫mic, amb dramat煤rgia i direcci贸 de Xron.

Ch茅vere es defineix com una companyia d’agitaci贸 teatral, amb m茅s de 30 anys d’exist猫ncia. Va obtenir, en 2014, el Premi Nacional de Teatre pel seu comprom铆s social i cultural. Conserva un nucli art铆stic estable format per Miguel de Lira, Xes煤s Ron i Patricia de Lorenzo i estableix col路laboracions amb professionals de diferents proced猫ncies i edats.

Arran del confinament per la pand猫mia de la COVID-19, van elaborar aquesta pe莽a que ens refresca la mem貌ria de tot el que va passar arran de l’enfonsament del petrolier liberi脿 Prestige, davant de les costes galleges, el novembre del 2002, i la immensa marea negra que va provocar.聽

A la proposta enllacen aquest fet amb un present farcit de desastres mediambientals. L’arribada del virus el mar莽 del 2020 va demostrar que tot es pot canviar. Que el m贸n es pot aturar. L’enorme esfor莽 que s’est脿 fent a escala global, perqu猫 tot torni a ser com abans, els va acabar de donar l’empenta per explicar aquesta hist貌ria i recordar-nos que no s’ha d’oblidar tot tan f脿cilment i que les coses es poden fer d’una altra manera.

N.E.V.E.R.M.O.R.E. 茅s la resposta indesxifrable que el corb del poema de Poe dona una vegada rere l’altra a les preguntes d’un home que ha perdut el que m茅s volia. Per a la companyia N.E.V.E.R.M.O.R.E. 茅s una forma de rec贸rrer a la mem貌ria col路lectiva d’un poble que el desembre del 2002 va fer el seu crit del corb i no es va deixar conv猫ncer per les mentides dels qui asseguraven que tot tornaria a ser com abans.

Aquesta vegada, en l’actualitat amb聽la COVID, el desastre no ha arribat per mar. No taca. No fa pudor. Per貌 els vestits, ulleres, guants i mascaretes que es van fer servir per combatre la marea negra, i que encara es guarden, serveixen igual. I es pregunten i ens pregunten qu猫 uneix ambdues situacions.

Una magn铆fica proposta de teatre documental, interpretada per Manuel Cort茅s, Borja Fern谩ndez,聽M贸nica聽Garc铆a,聽Miguel聽de Lira, Patricia de Lorenzo i Arantza Villar.

Una grandiosa i espectacular posada en escena i una acurad铆ssima utilitzaci贸 de materials de tota mena, per recrear en directe tots els diferents sons de la proposta i aix铆 fer presents amb m茅s autenticitat totes les situacions viscudes.

Espl猫ndid l’espai聽esc猫nic聽(Carlos聽Alonso), el vestuari (Ux铆a聽P.聽Vaelle), la il路luminaci贸 (Fidel V谩zquez), l’espai sonor (Xacobe聽Mart铆nez聽Antelo) i el so (Xurxo聽Pinheiro).

Una proposta que no et deixa indiferent i que obliga a la reflexi贸.

L’espectacle es presenta en catal脿 (text en sobret铆tols) i castell脿 (oral), tret del dia 14 de gener que ser脿 en gallec, i es podr脿 veure fins al dia 16 de gener.

Un pensament a “– 059 – Teatre – N.E.V.E.R.M.O.R.E. – (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Lliure Montju茂c – 07/01/2022

  1. Retroenlla莽: 鈥 054 (22/23) 鈥 Teatre 鈥 CURVA ESPA脩A (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Lliure 鈥 07/12/2022 |

Leave a Reply