– 055 – Teatre – EL GRAN COMEDIANT – (馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Goya – 19/12/2021

Al Teatre Goya hem vist EL GRAN COMEDIANT la nova com猫dia de Joel Joan i H茅ctor Claramunt, autors de “Escape Room” 贸 “El pare de la N煤via“. Aquesta proposta est脿 dirigida pel mateix Joel Joan que interpreta el paper protagonista.

En Lloren莽 (Joel Joan) i l’Ernest (Xavi Mira) s贸n amics de tota la vida i tots dos s贸n actors, amb traject貌ries diferents. En Lloren莽 茅s fam贸s, omple teatres i ha vist com la seva fama creixia mentre l’Ernest no acaba de trobar el seu lloc, no ha aconseguit mai un paper important.

Tenen 50 anys i l’Ernest decideix tirar la tovallola i dedicar-se a una altra feina. Per貌 el fals discurs motivador de l’amic 茅s un revulsiu, l’Ernest fa un gir a la seva vida, personal i professionalment, i les coses comencen a anar-li b茅. A partir d’aquest punt l’ego d’en Lloren莽 comen莽ar脿 a patir. Es despertar脿 en ell una enveja dif铆cilment controlable.

Acompanyen a aquest parell d鈥檃ctors la Sandra Moncl煤s en el paper d鈥橢lisenda la representant i dona d鈥檈n Lloren莽, 脌frica Alonso en el paper d鈥櫭歳sula, la n煤via de l鈥橢rnest i Eduard Muntada que interpreta el paper de Sergei, el lampista rus.

Una obra que ens parla del dif铆cil m贸n dels actors, de les lluites per aconseguir un bon paper, dels c脿stings, de la compet猫ncia, de l’enveja pels 猫xits dels altres, dels egos i dels fracassos. Aqu铆 i all脿 van deixant pinzellades sobre la realitat teatral del pa铆s tot fent refer猫ncia a determinades sales de teatre, persones o als premis.

Segons hem llegit a una entrevista a Joel Joan, aquesta obra en part est脿 basada en viv猫ncies personals, quan fa un temps degut a l’猫xit obtingut, el seu ego personal va traspassar una l铆nia vermella, que per sort ha sabut rectificar.

Una autopar貌dia on el Joel Joan es representa a ell mateix, de forma caricaturesca i exagerada. El resultat 茅s una proposta sobreactuada expressament, plena de gags que han divertit molt al p煤blic de la sala i ha generat aplaudiments en algunes escenes. Un Joel Joan que es posa al p煤blic a la butxaca i que ens ha agradat molt.

Xavi Mira representa perfectament el paper de persona t铆mida i acomplexada que s’emmiralla constantment en l’amic al qual admira. Una interpretaci贸 del tot convincent, un antiheroi perfecte.

El paper que interpreta la Sandra Moncl煤s, l鈥檃bnegada i tolerant dona del 鈥渄ivo鈥  podria caure f脿cilment en connotacions masclistes, per貌 el punt de cinisme que li atorga al paper i la seva interpretaci贸 ho 鈥渟alven鈥.

Una gran i espectacular escenografia de Pep OliverRa煤l P猫rez i una posada en escena molt din脿mica, amb un final realment apote貌sic.

Una proposta divertida, amb gags des del minut zero, que ens han fet riure, i ens fa recomanar-la si el que voleu 茅s passar una estona entretinguda.

Un divertiment que estar脿 al Teatre Goya fins al 6 de febrer.

Leave a Reply