– 053 – Teatre – LES IRRESPONSABLES – (🐌🐌🐌+🐚) – La Villarroel – 17/12/2021

Divendres 17 de desembre, vam fer cap a La Villarroel per tal de veure la representació de LES IRRESPONSABLES, l’obra escrita per l’argentí Javier Dualte (Buenos Aires 1963), traduïda per Cristina Genebat i dirigida per Sílvia Munt.

Aquesta comèdia ha estat escrita expressament per a les actrius que la representen, repetint la fórmula emprada per a “LES NOIES DE MOSSBANK ROAD” que es va poder veure en aquesta mateixa sala. La diferència, a banda de l’autoria del text, és la inclusió en el repartiment de Nora Navas en lloc de Clara Segura.

La Núria (Nora Navas), la Lila (Marta Marco) i la Fabi (Cristina Genebat) passaran un cap de setmana en una casa que els hi han deixat en una urbanització de luxe. La Lila acaba de trencar amb la seva parella, la seva amiga Núria i la seva germana Fabi la volen animar.

Què passaria si, un dia, de cop, comencéssim a dur a terme tot el que ens passa pel cap? Quins són els límits del que està ben fet i el que està mal fet?  Com seria fer realitat les nostres fantasies? Fins a on arribaries per ajudar a una amiga? Una comèdia irresponsable que escala minut a minut.

Una comèdia amb alguns components dramàtics, que parla sobre l’amistat i juga amb les emocions a flor de pell, l’enveja, la culpabilitat, la por, la desconfiança, la impulsivitat.  

Comèdia d’embolics amb girs argumentals i situacions delirants, a moments divertida, però en tot moment molt superficial. Una proposta que es caracteritza per la rapidesa en les rèpliques dels diàlegs entre les tres actrius i fins i tot en els diàlegs que mantenen telefònicament amb interlocutors que no escoltem. En aquest punt rau l’interès per una proposta que no ens aporta gaire, tret de poder passar una bona estona (que ja es molt) i sobretot admirar a tres grans actrius que mostren entre elles un alt grau de complicitat.

Marta Marco interpreta el paper d’una dona entrada a la quarantena que, dominada per una gran inseguretat i una gran angoixa existencial, es converteix en una “paranoica” de manual. Cristina Genebat és la seva germana gran que suporta totes les seves “anades d’olla” i és aparentment més freda i resolutiva. Nora Navas és l’amiga sempre disposada a escoltar, molt endreçada, que s’ocupa organitzativament de tot i es preocupa per tothom.

Però aquestes tres dones ens acaben mostrant com són en realitat, com se senten i la buidor de les seves vides en arribar a la quarantena. Tres dones que acaben despertant l’empatia dels espectadors tot i haver-hi travessat tots els límits de la racionalitat en els seus comportaments.

Una proposta que sense dubtar-ho recomanen, sobretot per les magnífiques interpretacions de les tres actrius i per l’efectisme d’una bona posada en escena. Al nostre entendre no cal buscar, ni esperar, res més.

LES IRRESPONSABLES es podrà veure a La Villarroel fins al 6 de febrer.

Deixa un comentari