– 052 – Teatre – LA SETENA PORTA – (🐌🐌🐌🐌🐌) – Centre de les Arts Lliures de Barcelona – Fundació Joan Brossa – 16/12/2021

Dijous 16 de desembre va obrir portes el Centre de les Arts Lliures de Barcelona, a l’edifici (segle XIV) de l’antiga casa de la moneda de la Seca al Born. En el mateix espai que els “teatraires” coneixíem fins ara com “La Seca, Espai Brossa”.

Un espai obert al públic amb entrada lliure per a les exposicions i que ha estat concebut com un espai de creació multidisciplinària, que abraçarà tots els àmbits i disciplines artístiques que tinguin a veure amb la paraula, la imatge i l’acció. El seu objectiu és preservar el llegat i la memòria de Joan Brossa.

La Fundació Joan Brossa, nascuda l’any 1999, gestiona l’espai d’exposicions i activitats culturals i l’espai escènic. Dues activitats que havien portat vides paral·leles i que a partir d’ara inicien una trajectòria en comú. Dos espais que ara estan connectats.

Compta amb una direcció col·legiada formada per Judith Barnés (responsable dels programes de mediació), Maria Canelles (responsable del programa expositiu) i Marc Chornet (responsable del programa de les arts en viu).

L’edifici s’organitza en tres plantes al voltant d’un pati on s’ubicarà la cafeteria, espai central que unificarà les dues “Seques”. La planta de baix tindrà la seva entrada principal i es destinarà a desplegar-hi l’activitat teatral; la primera planta estarà dedicada a Brossa, tant com per visibilitzar-ne el patrimoni creatiu que ens ha deixat com a rellegir-lo; i la part que dona al carrer de la Seca centralitzarà les propostes més properes a la nova contemporaneïtat.

Dijous a l’acte d’inauguració, Marc Chornet va agrair el llegat de Hermann Bonnín, l’home de teatre que va defensar el cosmos brossià des de l’espai “La Seca, espai Brossa”.

La companyia Els Pirates Teatre ha estat la responsable d’inaugurar la cartellera escènica del nou Centre de les Arts Lliures de Barcelona – Fundació Joan Brossa. I ho ha fet amb LA SETENA PORTA, una obra creada a partir de diversos textos de l’autor, amb dramatúrgia de Laura Aubert i direcció d’Adrià Aubert.

fotografia de la Web Fundació Brossa

Aquest és el quart muntatge de la companyia, que enguany compleix vint anys, inspirat en Brossa: “Teatre de carrer” (2005), “El darrer triangle” (2010) i “Gran Fracaroli” (2018).

LA SETENA PORTA és una comèdia absurda i surrealista interpretada esplèndidament per Laura Aubert, Cesc Marginet, Cinta Moreno i Manar Taljo. Tres dones de fer feines netegen una oficina al vespre. Tres secretàries arriben al seu lloc de treball al matí. Un recepcionista fa de porter i vigilant de les oficines. És dilluns laborable.  

La història d’unes persones atrapades dins d’una quotidianitat insuportable marcada pels abusos del capitalisme i del patriarcat.

Una trama esbojarrada on entren i surten infinitat de personatges i es creen un munt de situacions. Una proposta que ens convida a reflexionar sobre les diferents classes socials, els privilegis, les jerarquies que s’estableixen en el món laboral tant en l’àmbit econòmic com de coneixements i la necessitat que tenim d’etiquetar i saber quin és el nostre lloc en cada moment.

Una proposta que explora la dualitat entre revolta i revolució, al mes pur estil brossià.

Molt acurada i encertada l’escenografia d’Enric Romaní, on no manca cap detall d’aquesta oficina tan “viva” i un reconeixement especial al vestuari de Maria Albadalejo, que permet unes transformacions molt ràpides dels personatges.

LA SETENA PORTA ens ha divertit moltíssim i ens ha agradat tant, però tant que … només podem demanar-vos, que si us plau, no us la perdeu per res del món.

Fins al dia 9 de gener es representarà a l’espai escènic del nou Centre de les Arts Lliures de Barcelona.

Leave a Reply