– 043 – Teatre – PROSTITUCI├ôN – (­čÉî­čÉî­čÉî­čÉî) – Teatre Nacional de Catalunya – 03/12/2021

Aquest passat divendres 3 de desembre, vam anar al TNC passant abans per la Fira de Barcelona on ens van administrar, amb cita pr├Ęvia, la tercera dosi (la de refor├ž), de la vacuna de la Covid. A la cafeteria del Teatre Nacional ens vam demanar, per primera vegada, el passaport Covid.

A la Sala Gran ens esperava una de les obres que┬áhav├şem┬áescollit dins del nostre abonament d’aquesta temporada.┬áPROSTITUCI├ôN, una proposta de teatre documental amb pinzellades de cabaret que ens acosta la veu de les dones que es dediquen a la prostituci├│.

A partir d’una investigaci├│ sobre la prostituci├│ a Madrid i Barcelona, el director d’escena Andr├ęs Lima i el productor Joseba Gil, endeguen el projecte que va comen├žar a finals del 2017. En aquesta exploraci├│ documental han participat tamb├ę els membres dels equips art├şstics i t├Ęcnics, tal com ens van explicar al col┬Ěloqui que va tenir lloc en acabar la representaci├│, condu├»t per Geni Lozano. La directora i productora de ÔÇťMolinos de PapelÔÇŁ (amb programes com ÔÇťCallejerosÔÇŁ), Carolina Cubillo, va ser l’encarregada de gestionar la part documental.

ÔÇťAquest espectacle neix al carrer i sÔÇÖha mogut cap a lÔÇÖescenariÔÇŁ.

Fotografies de Laura Ortega (web del TNC)

La dramat├║rgia de la pe├ža┬á├ęs┬ád’Albert Boronat i┬áAndr├ęs┬áLima, basada en textos d’Amelia┬áTiganus,┬áJuan┬áCavestany, Albert Boronat,┬áVer├│nica┬áSerrada i┬áAndr├ęs┬áLima i els testimonis reals d’Ana┬áMaria,┬áIsabela,┬áLuc├şa, Alexa,┬áAlicia,┬áLukas┬ái la Sra. Rius. Tamb├ę hi han participat testimonis d’associacions com┬áCaritas┬áo┬áJuezas┬ápor la┬áDemocracia.

Un text que ens dona dades del que representa la prostituci├│ a l’estat espanyol, ens parla de qu├Ę es paga i qu├Ę es cobra per sexe, del tr├áfic de persones, dels proxenetes, de la viol├Ęncia de g├Ęnere, de la immigraci├│ il┬Ělegal o de l’esclavatge sexual. Per├▓ tamb├ę ens mostra la tendresa, el dolor i les dures condicions en qu├Ę viuen aquestes persones que per raons personals i diverses s’han de dedicar a la prostituci├│.

Carmen Machi, Nathalie Poza i Carolina Yuste, es posen dÔÇÖuna forma magistral, en la pell dÔÇÖaquestes prostitutes (tamb├ę inclouen un home). Les seves interpretacions donen una credibilitat absoluta a les persones que representen. Un plus afegit ├ęs la m├║sica en directe de Laia Vall├ęs o Bru Ferri, al piano.

Una posada en escena amb mon├▓legs, can├žons, ball i interacci├│ amb el p├║blic, i en alguns moments improvisaci├│ ÔÇťcontroladaÔÇŁ. Les tres actrius utilitzen varietats ling├╝├şstiques en la seva parla, donant una petita p├átina d’andal├║s, franc├Ęs, roman├Ęs o argenti en funci├│ de la persona a la qual representen. Les projeccions que podem veure en determinats moments de lÔÇÖespectacle ajuden a entendre el m├│n que ens estan mostrant.

Una escenografia de┬áBeatriz┬áSan Juan, que a priori ens ha semblat molt pobre per un escenari de la magnitud del de la Sala Gran, per├▓ que en el col┬Ěloqui posterior ens han descobert que volgudament volen deixar veure l’enorme buit que acompanya aquestes dones en el seu dia a dia.

Una proposta que segurament no ens descobreix res que no sabem, per├▓ que ens ho posa al davant i ens obliga a reflexionar i ens ajuda a deixar de veure “putes” o “putos” i comencem a veure dones i homes, persones.

L’espectacle, en castell├á, estar├á en cartell a la Sala Gran del TNC fins al 23 de desembre d’enguany.

2 pensaments a “– 043 – Teatre – PROSTITUCI├ôN – (­čÉî­čÉî­čÉî­čÉî) – Teatre Nacional de Catalunya – 03/12/2021

  1. Montse

    Prostituci├│n… Gr├ácies per la vostra ressenya. Hi anem el 15 amb el grup de Lectura de Teatre. Ganes de veure a la Machi i companyia. I moltes ganes que serveixi per denunciar, un cop m├ęs, aquest m├│n tan dur i marginat que ├ęs la prostituci├│.

    Respon

Leave a Reply