– 041 – Teatre – HAMLET ARIBAU – (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Cinema Aribau – 01/12/2021

Dimecres 1 de desembre vam tenir la sort d’anar a l’estrena de la nova proposta d’Oriol Broggi. Un projecte teatral de La Perla 29 en col路laboraci贸 del Grup Bala帽谩, que fusiona teatre amb cinema i que a m茅s, es representa en un lloc totalment at铆pic. Es tracta de HAMLET ARIBAU dins de la sala principal del Cinema Aribau. Un parell de dies abans en Miquel tamb茅 va poder assistir a la roda de premsa on es va presentar la proposta.

Hamlet, una de les trag猫dies m茅s conegudes de la literatura universal, i de la que hem vist un munt de versions teatrals, ens ha sorpr猫s aquesta vegada per la interacci贸 de dos mons, el del teatre i el del cinema. Malgrat tot, la pantalla 茅s un recurs secundari, encara que molt espectacular,聽que聽en cap cas ha fet ombra al treball esc猫nic de la proposta, ja que 茅s totalment complement脿ria i gaireb茅 mai pren protagonisme, a excepci贸 d’algunes imatges ampliades dels actors en temps real.

Aquesta 茅s una hist貌ria de venjances i dolors. Hamlet (Guillem Balart), fill del rei de Dinamarca mort recentment, descobreix, per l’aparici贸 del fantasma del seu pare (Xavier Boada), que aquest va ser assassinat de manera terrible. Fou el seu propi germ脿, Claudi (Carles Mart铆nez), que el va enverinar a tra茂ci贸 i despr茅s va contraure matrimoni amb la seva v铆dua, la reina Gertrudis (M铆riam Alemany), mare de Hamlet, per fer-se amb la corona. El pr铆ncep comen莽a a posar-ho tot en dubte.

Hamlet crea conscientment un personatge per desemmascarar el crim. Es fa passar per boig i desconfia de tot i de tothom. 脷nicament el seu amic Horaci (Sergi Torrecilla) ser脿 el seu fidel confident. Hamlet planifica una representaci贸 teatral que haur脿 d’evidenciar la culpabilitat del seu oncle. La seva necessitat de venjan莽a arrossegar脿 moltes vides, la del beneit Poloni (Toni Gomila), la seva filla Of猫lia (Elena Tarrats) o Laertes (Marc Rius), fill i germ脿 dels anteriors.

Oriol Broggi ha volgut reinterpretar novament (despr茅s de la seva primera versi贸 l’any 2009 a la Biblioteca de Catalunya), aquest cl脿ssic de Shakespeare (amb traducci贸 d’en Joan Sallent), adjuntant al desenvolupament esc猫nic de la trag猫dia, fragments de pel路l铆cules, 脿udios o interpretacions musicals, al mateix temps que veiem a la pantalla gran aquestes imatges, o tamb茅 en altres moments escenes amplificades del que s’est脿 desenvolupant a l’escenari o incl煤s escenes que tonen lloc fora d’escena i que ajuden a entendre el desenvolupament de tot plegat.

Un escenari constru茂t sobre les butaques del cinema, i unes graderies que s’enlairen tamb茅 per sobre d’aquestes butaques. Es tracta de la primera vegada que un espectacle teatral es realitza en aquesta sala que Antoni Bonamusa va projectar i que es va inaugurar el 7 de desembre de 1962.

Hem de recon猫ixer que la soluci贸 de les graderies facilita molt l’excel路lent visibilitat del que passa a l’escenari, malgrat que les cadires de pl脿stic que s’han incorporat a sobre d’elles, s贸n una aut猫ntica tortura que s’ha de suportar durant gaireb茅 3 hores i mitja.

En paraules de la companyia…

鈥淓l teatre 茅s un art espectral. Com el fantasma del pare de Hamlet, la ficci贸 pren cos鈥. 鈥淓l cinema tamb茅 es, en un altre sentit, un art de fantasmes. El que es projecta no 茅s viu ni mort, sin贸 una pres猫ncia a cavall entre dues dimensions鈥. 鈥淟鈥檕bra que us presentem, 茅s un joc de miralls infinit on la veritat de la fantasia q眉estiona la hipocres铆a d鈥檃quest m贸n.鈥

Una proposta que deixa veure la gran complexitat que ha d鈥檋aver suposat tirar-ho endavant, amb una magn铆fica feina d鈥檌l路luminaci贸 (Pep Barcons), so (Damien Bazin) i video (Francesc Isern). La direcci贸 茅s d鈥Oriol Broggi amb Albert Reverendo i Carla Vilar贸 com a ajudants de direcci贸.

Hem de destacar principalment el gran, grand铆ssim i magn铆fic treball actoral del gran protagonista de la nit, en Guillem Balart que ha rebut uns merescuts aplaudiments en finalitzar l’obra. Molt bona tamb茅 la interpretaci贸 de Sergi Torrecilla en el seu vessant de narrador. La resta de treball actoral podem dir que est脿 molt equilibrada.

Potser 茅s un problema meu, que ja comen莽o a sordejar, o potser 茅s que est脿vem situats a la pen煤ltima fila, perqu猫 for莽a sovint m’ha costat escoltar amb claredat la veu d’alguns actors, malgrat que tots ells estan lleugerament amplificats amb micr貌fons; potser caldria augmentar un p猫l el volum del so. En tot cas la difer猫ncia del volum del so,聽entre el que passa a l’escenari i el que es veu a pantalla est脿 for莽a desequilibrat.

L’煤nic inconvenient de tot plegat, com ja hem mencionat abans, s贸n les cadires que ajuden poc a gaudir al m脿xim d’una proposta que dura 3 hores i 20 minuts (amb entreacte incl貌s) i que a algunes persones els fa feixuc continuar asseguts a la segona part de la representaci贸, despr茅s del descans de 20 minuts. La nit d’estrena a la segona part es van quedar bastants cadires buides.

HAMLET ARIBAU est脿 programada al cinema Aribau fins al 30 de gener de 2022. Pensem que 茅s una ocasi贸 煤nica i irrepetible de poder-la veure tal com aqu铆 es representa. Malgrat tot en la roda de premsa es va informar que m茅s endavant hi ha la possibilitat de poder-la representar pel territori en un format repensat per poder-la girar.

Un pensament a “– 041 – Teatre – HAMLET ARIBAU – (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Cinema Aribau – 01/12/2021

  1. Retroenlla莽: – 057 – Teatre – BRUNO ORO – 驴SI O NO? (馃悓馃悓) – La 9 del Bosque – 22/12/2021 |

Deixa un comentari