– 035 – Teatre – A MAN OF GOOD HOPE – (ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – Teatre Nacional de Catalunya – 19/11/2021

Aquest passat divendres 19 de novembre, vam poder gaudir intensament, com de cap manera no us podeu arribar a imaginar, a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya, de l’espectacle musical A MAN¬†OF¬†GOOD¬†HOPE, de la companyia sud-africana Isango Ensemble, a partir del llibre, del mateix t√≠tol, de¬†Jonny¬†Steinberg¬†(Sud√†frica¬†1970). Aquest va ser el primer√≠ssim espectacle que v√†rem reservar dins del nostre abonament

Dirigida per Mark Dornford-May l’obra està basada en fets reals i explica la història de l’Asad, un nen orfe de vuit anys que lluita per arribar a viure en un lloc segur. La proposta compta amb un repartiment de 22 intèrprets.

L’obra va ser estrenada en 2016  i ens parla de temes molt punyents derivats dels enfrontaments entre persones a causa del color de la pell, l’estatus social o el lloc de naixement. Ens parla també d’una de les crisis més significatives que tenim actualment al món, la de les migracions econòmiques i els refugiats.

A¬†MAN¬†OF¬†GOOD¬†HOPE¬†ens acosta una realitat¬†a la que¬†Europa fa molts anys que li gira l’esquena: l’√Äfrica, els immigrants i els refugiats. En paraules del seu director “l’obra √©s un conte explicat amb sentit de l’humor, amb una m√ļsica meravellosa i, sobretot, amb una humanitat desbordant. Interpretat a l’estil caracter√≠stic de la companyia, aquesta pe√ßa musical teatral √©s un crit a la comprensi√≥ i a la¬†compassi√≥“.

La part musical de la proposta es basa en la veu, a¬†cape-la, sovint acompanyats ¬†de les marimbes i la percussi√≥. Beu del folk sud-afric√† i de les m√ļsiques dels pa√Įsos que travessa el protagonista en la seva fugida de Som√†lia despr√©s d’esclatar la Guerra civil: Kenya, Eti√≤pia, Tanz√†nia i Zimb√†bue. La direcci√≥ musical¬†√©s¬†de¬†Mandisi¬†Dyantyis¬†i Paulina¬†Malefane¬†i la¬†coreografia¬†de¬†Lungelo¬†Ngamlana.

La companyia¬†Isango¬†Ensemble va comen√ßar la seva activitat, fa vint anys, amb peces del repertori oper√≠stic com “Carmen” o “La Flauta¬†M√°gica”. Va ser creada per¬†Dornford-May¬†(Regne Unit 1955) i¬†Pauline¬†Malefane¬†(Sud-√†frica¬†1976), actualment la seva dona. El director angl√®s va anar a¬†Sud-√†frica¬†per dirigir la¬†√≤pera¬†Carmen¬†amb la soprano Pauline¬†Malefane¬†de¬†protagonista, i la que havia de ser una estada de sis mesos es va convertir en una estada de vint anys.¬†

La companyia es defineix com un vehicle que vol donar veu a una de les parts m√©s desposse√Įdes del m√≥n a trav√©s d’un teatre inherentment sud-afric√†, amb un fort component musical. Els seus membres s√≥n seleccionats entre els joves sud-africans que mostren aptituds per la m√ļsica i la dansa i les peces s√≥n creades col¬∑lectivament.

Aquesta companyia actua per primera vegada al territori espanyol havent estat en cartell a Londres, Estats Units, Austràlia, Japó, Nova Zelanda i bona part d’Europa.

La peça està parlada en angles amb sobretitulació al català i té una durada total de 2h30m amb un entreacte.

Els¬†int√®rprets¬†han¬†estat:¬†Mandisi¬†Dyantyis¬†(Jonny),¬†Thobile¬†Dyasi¬†(Abdi¬†/ Pare de Yindy),¬†Nombongo¬†Fatyi¬†(Dona gran), Thandokazi¬†Fumba (Cor), Tamsanqa¬†Lamani (Cor)¬†Nontsusa¬†Louw¬†(Mort), Paulina¬†Malefane (Yindy),¬†Zimkhitha¬†Mathomane (Cor), Zanele¬†Mbatha¬†(Mare d’Asad),¬†Sinethemba¬†Mdena¬†(Madoda),¬†Thina¬†Meni (Cor), Zoleka¬†Mpotsha¬†(Cooperant/professora),¬†Thamsanqa¬†Mtshamba¬†(Cor),¬†Thandolwethu¬†Mzembe¬†(Rooda)¬†Siyanda¬†Ncobo¬†(Mare de¬†Yindy),¬†Sonwabo¬†Ntshata¬†(Oncle d’Asad), Anomtha¬†i¬†Inomtha¬†Nteta¬†(Asad¬†i un noi),¬†Melikhaya¬†Ntshuntshe¬†(Visa¬†Clerk¬†/ Sam vell)¬†Cikizwa¬†Rolomana¬†(Foosiya),¬†Masakana¬†Sotayisi¬†(Cor)¬†Luvo¬†Tamba¬†(Asad¬†II) i¬†Ayanda¬†Tikolo¬†(Asad¬†III).

Una proposta extraordin√†ria que ens ha fet vibrar, com feia molt de temps no ho f√®iem …¬†i¬†que, si us animeu, encara podreu veure aquesta tarda de diumenge al TNC.

2 pensaments a “– 035 – Teatre – A MAN OF GOOD HOPE – (ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – Teatre Nacional de Catalunya – 19/11/2021

    1. Miquel Gascon Autor de l'entrada

      Malgrat que ens agradava molt m√©s la programaci√≥ de la direcci√≥ d’en Llu√≠s Pasqual, continuem amb el nostre abonament, perqu√® som fidels al Teatre Lliure, on de joves v√†rem descobrir que el Teatre ens fascinava. Tot just hem retornat despr√©s de l’apunt m√©s fort de la pand√®mia, fa un parell de mesos, a veure representacions teatrals. Malauradament la primera representaci√≥ que v√†rem anar a veure al Lliure es va cancel¬∑lar a mitja representaci√≥ per problemes t√®cnics i evidentment no vam fer cap ressenya. Ara tenim reserva per veure L’ONCLE V√ÄNIA a principis de desembre, i m√©s endavant tamb√© veurem altres propostes.

      Respon

Leave a Reply