– 032 – Teatre – PART脥CULES PARAL路LELES – (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Akad猫mia – 12/11/2021

Ahir divendres 12 de novembre, vam fer cap al Teatre聽Akad猫mia聽per veure una obra que s’havia estrenat el 12 de marc del 2020 a la Sala聽Dau聽al Sec, i havia hagut de suspendre representacions聽conseq眉猫ncia聽de la Covid. Va fer temporada al juny i juliol del 2020 a la mateixa sala.

Es tracta de PART脥CULES PARAL路LELES una creaci贸 de la theAmateurs company escrita i dirigida per Ivan Andrade. Clara Bes 茅s la directora art铆stica i Alexandre Dupuis l鈥檃utor del software.

El t铆tol de PART脥CULES PARAL路LELES, fa refer猫ncia al fenomen “quantum entanglement” del que ja en 1.935, van parlar els cient铆fics Albert Einstein, Boris Podolsky, Nathan Rosen i posteriorment聽Erwin聽Schr枚dinger… en el que afirmaven que existeixen part铆cules que tot i estar situades a punts molt distants de l’Univers, poden desenvolupar un comportament paral路lel, 茅s a dir, un est铆mul aplicat a una d’elles t茅 un efecte en l’altra.

En paraules del seu creador, “Volia construir un mecanisme esc猫nic que parl茅s de com Internet, els dispositius m貌bils, les xarxes socials estan homogene茂tzant les societats a tots i cadascun dels racons del planeta. Sento que els trets culturals que ens distingeixen s贸n cada cop menys visibles.”

El senyor聽Nishida聽(Andy聽Fukutome) 茅s un empresari japon猫s d’猫xit que lloga els serveis de la senyoreta聽Tanazaki聽(Rina聽Ota) a trav茅s d’Internet, amb l’objectiu de qu猫 l’acompanyi a esdeveniments socials com si es tract茅s de la seva dona. Realment, al Jap贸 existeix una plataforma que permet llogar persones perqu猫 es facin passar per membres de la fam铆lia.

Dos adolescents contacten a trav茅s d’Instagram. Nil (Roger聽Guitart) i Sara (Laura聽Gaja) tenen disset anys i mitjan莽ant el xat parlen de tot all貌 que no s’atreveixen a parlar ni entre ells ni amb ning煤 en persona. Els joves adolescents confessen sentir-se sols i deprimits, sense il路lusions, sense futur. A l’猫poca actual jugar al carrer ha estat substitu茂t per xatejar amb amics, jugar a videojocs en l铆nia o posar “like’s” a l’Instagram de persones desconegudes.

Nil (Ivan Andrade), un jove enginyer de Silicon Valley rep, a casa seva, un androide de companyia (脌lex Sanz) que li facilita l鈥檈mpresa on treballa. L鈥檕bjectiu 茅s millorar la seva productivitat i contribuir a l鈥檈stad铆stica que mesura el grau d鈥檃茂llament i solitud de les persones d鈥檈dat mitjana. Als Estats Units, el lloguer聽 d鈥檋umanoides de silicona amb un sistema d鈥檌ntel路lig猫ncia artificial, que interaccionen amb les persones, 茅s un dels mercats amb m茅s gran creixement.

La posada en escena d鈥檃questa proposta ens mostra tres espais diferents dins del mateix escenari que s鈥檌dentifiquen per canvis d鈥檌l路luminaci贸 de l鈥Ignasi Camprod贸n.

L’espectacle 茅s en catal脿 i japon猫s (amb sobret铆tols en catal脿). Per cert, tot un encert la聽grand脿ria聽del聽sobretitulat聽que permet llegir els聽di脿legs聽sense聽gaireb茅聽cap esfor莽.

Una proposta que, com veieu per la valoraci贸 “cargolaire”, ens ha agradat molt, tant pel que fa al text, que ens fa reflexionar sobre la deshumanitzaci贸 de les relacions humanes… com tamb茅 per la seva posada en escena. Per貌 hem gaudit de valent sobretot per les acurades i excel路lents interpretacions de tots i cada un dels actors; ens ha sorpr猫s la qualitat interpretativa de la parella m茅s jove i molt especialment el treball de l’脌lex聽Sanz, amb els seus moviments robotitzats.

Un equilibri molt reeixit entre la com猫dia i el drama, i un punt d’intriga que ens genera no saber quina de les tres hist貌ries segueix a la que estem veient i quin ser脿 el final de cadascuna.

Una molt bona producci贸 que podreu veure al Teatre聽Akad猫mia聽fins al 28 de novembre.

Deixa un comentari