– 024 – Concert de l’OBC – SIBELIUS 5 – (🐌🐌🐌🐌) – L’Auditori – 23/10/2021

Ahir dissabte vam fer cap a l’Auditori per escoltar un dels concerts de la temporada de l’OBC, es tractava del batejat com a SIBELIUS 5 que va comptar amb la participació del Quartet Casals i va estar dirigida per Nuno Coelho.

El Quartet Casals es va crear l’any 1997 a l’Escola Superior Reina Sofía de Madrid i està integrat per Abel Tomas (Barcelona 1980) al violí, Vera Martínez (Madrid 1978) al violí, Jonathan Brown (Chicago 1974) a la viola i Arnau Tomas  (Barcelona 1973) al violoncel.

Nuno Coelho va néixer el 1989 a Portugal i a més d’un reconegut director d’orquestra, guanyador de diversos premis, és també un violinista de prestigi i un gran apassionat de l’òpera.

El programa ha estat el següent:

  • JOHN ADAMS (Worcesterm Massachusetts, Estats Units 1947) – ABSOLUT JEST

Aquesta peça per a quartet de corda i orquestra està construïda sobre fragments d’alguns quartets de Beethoven. Un resultat que inicialment no va satisfer el seu compositor i que després de l’estrena el 2012, va optar per canviar l’inici de la peça. Com la música de Beethoven l’obra es basa en la repetició de cèl·lules rítmiques.

Un dels al·licients per voler assistir a aquest concert, era precisament que el quartet escollit per l’ocasió era el “nostre” Quartet Casals; feia massa temps que no l’escoltaven en directe, gairebé 8 anys… i com no podria ser d’una altra manera, la seva interpretació ens ha tornat a fascinar. Per sort el director ha sabut no eclipsar el quartet amb la gran massa orquestral. Malgrat tot ens ha costat entrar en la musicalitat de la peça, segurament perquè era la primera vegada que l’escoltàvem.

  • LUDVIG VAN BEETHOVEN (Bonn 1770-Viena 1827) – QUARTET DE CORDA EN FA MAJOR N.16, OP.135

Una petita peça de Beethoven, de tot just quatre minuts que ha interpretat el Quartet Casals en solitari i que realment ens ha deixat amb mal sabor de boca per la seva curta durada. Potser esperàvem poder gaudir una mica més de la genialitat d’aquest quartet al qual hem escoltat en nombroses ocasions en concerts de cambra. Malauradament, malgrat que els espectadors els ha aplaudit durant bona estona, el Quartet no ens ha ofert cap bis de regal.

En aquest concert s’ha recuperat el 100% de l’aforament i la pausa de 20 minuts. La cafeteria també ha ofert els seus serveis recuperant per tant les cues a les quals estàvem acostumats. Es manté l’ús de la mascareta i la sortida ordenada en finalitzar el concert.

  • JEAN SIBELIUS (Finlandia 1865-1957) – SIMFONIA N.5, OP. 82

Una obra estrenada el 1915 que va rebre bones crítiques, però que el compositor va voler revisar donant per finalitzada la revisió el 1919. El procés de composició i revisió es va veure profundament afectat per la Revolució Russa i la situació política d’aquell moment amb la declaració d’independència de Finlàndia.

Amb tres moviments constitueix una obra monumental i clàssica que recorre l’imaginari mític del nord d’Europa.

Una peça que ens ha agradat molt, la que mes de tot el concert i que ha interpretat magistralment l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) dirigida per un enèrgic Nuno Coelho.

Deixa un comentari