– 016 – Teatre – MEDIUM, CHILE ESTALLA EN LA DISTANCIA – (🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc – 30/09/2021

Ahir, darrer dia del mes de setembre, vam tornar a una de les nostres sales de referència, La Badabadoc, per tal de veure una proposta de la companyia xilena Teatro Apátrida, un muntatge de teatre documental i performance sobre la realitat de Xile : “MEDIUM, CHILE ESTALLA EN LA DISTANCIA”.

Una obra que ens explica els moviments socials que van esclatar a Santiago de Xile el 18 d’octubre de 2019.

Dirigida per Omar Morán Reyes ha estat “cuinada” a la Sala Ivanow on la companyia va fer residència i serà representada a La Badabadoc fins a l’11 d’octubre. Els creadors de la proposta pertanyen a diferents disciplines teatrals i han volgut construir aquesta peça per explicar l’esclat d’una revolució que estaven esperant, i que només van poden viure en la distància.

Quatre intèrprets a escena, Gabriel Díaz, Andrea Paz, Daniela García i Gonzalo Dalgalarrando ens relaten els fets ocorreguts a la capital del seu país mentre ells estaven a Europa, i ens expliquen com han viscut  aquests esdeveniments.

Recorren al teatre documental per fer-nos arribar la realitat d’aquesta revolució, i ho fan a partir de la recopilació, durant mesos, de tota mena de testimonis obtinguts d’amics, de la premsa, de cartes, de vídeos, de declaracions oficials, de fotos, de xats, …. combinant suports i llenguatges escènics, música i dansa i interaccionant amb el públic. Al mateix temps ens transmeten els seus sentiments més íntims, l’enorme decepció que suposa que les coses que esperes passin justament quan tu no hi ets.

Quatre intèrprets que hem sentit molt propers, i que s’han convertit en altaveus d’aquesta revolució, en mèdiums entre la seva realitat i la nostra i ens fan veure que les lluites són iguals arreu del món. Un món que sempre està dividit en dues parts: ells, els que manen i nosaltres, el poble, els que tenen el poder i els que tenim ideals.

Una magnífica proposta, amb una posada en escena molt dinàmica i clarificadora, on hem conegut als anomenats “primera línia” i l’organització dels manifestants per fer front a les forces de l’ordre que no van dubtar en fer servir tota mena d’elements dissuasius i armes de foc, i que van provocar més d’una trentena de morts, més de 3.000 persones ferides i més de 8.000 detencions.

Unes interpretacions molt sinceres i que sense dubtar-ho, han estat capaces de fer de “Mèdiums” d’una realitat que nosaltres només hem conegut per la premsa i que en el seu moment va quedar “amagada” darrere del que estàvem vivint al nostre país.

Una proposta de petit format, diferent del que estem acostumats a veure, híbrid entre el documental, la performance, la música i la dansa, d’una gran càrrega sociopolítica. Molt recomanable,

Deixa un comentari