– 210 –  Voltar per la Literatura – LLUM I LLIBERTAT – diversos autors (🐌🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 027) – 2020.06.08

LLUM I LLIBERTAT – diversos autors  (temp. 19/20 – llibre nº 027)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba 

«LLUM I LLIBERTAT» va ser un projecte impulsat per Artistes de la República, Assemblea Nacional Catalana de Manresa, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el suport d’Òmnium Cultural que va il·luminar cent trenta-una agulles del massís de Montserrat, per recordar els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya i per reclamar la llibertat del nostre país.

Vuit mesos més tard, l’editorial Comanegra ha volgut reviure aquell moment i ha presentat el llibre LLUM I LLIBERTAT, recuperant imatges d’aquella acció celebrada al setembre.

Un llibre que és un autèntic regal.

Un llibre que mostra a les seves pàgines la bellesa d’una fita col·lectiva i  les imatges d’un paisatge que ens representa a tots.

Més de 200 fotografies espectaculars que retraten aquesta acció, acompanyades de textos breus signats pels màxims representants polítics, socials i artístics del país: Quim Torra, Jordi Cuixart, Elisenda PaluziePerejaume, Joan Fontcuberta, Pilar Parcerisas, Vicenç Altaió, Meritxell Cucurella-Jorba, Pep Mata, Jordi Pons i poemes de Bel Olid i Lluís Llach. També recull frases i declaracions d’alguns dels participants de l’acció.

Una acció que el mal temps va impedir dur a terme la nit del 10 a l’11 de setembre i que va ser realitzada el passat 30 de setembre, la vigília del segon aniversari de l’1 d’octubre.

Aquella nit es van encendre 131 cims de Montserrat per dir al món que venim de lluny i que volem anar molt més lluny, i denunciar la situació en què viu immersa Catalunya d’uns anys ençà, amb el president del país exiliat, representants polítics i socials empresonats o exiliats i la població víctima d’una gran repressió.

Una acció que va mobilitzar cinc-cents escaladors i alpinistes, artistes de diverses disciplines, fotògrafs, tècnics, polítics i gent anònima, que, venint de tots els punts de país, van viure un moment certament irrepetible, i que nosaltres ens vam perdre en estar de viatge al Perú.

«D’aquí a unes dècades, quan pensem en els anys que estem vivint, algunes imatges s’hauran convertit en icones de l’època. Sens dubte, les instantànies de la brutalitat de la repressió deixaran constància del costat fosc. En canvi, les imatges màgiques de Llum i Llibertat quedaran per sempre com un esclat de bellesa terrible contra els que obren el mal, contra els que odien la llum» — Joan Fontcuberta

El procés de recollida d’imatges, textos i declaracions ha implicat més d’un centenar de persones que han fet possible, amb cadascuna de les seves contribucions, que aquest llibre que el dia 3 de juny ha sortit a la venda, tingui un resultat tan acurat, tan espectacular i emotiu.

A més a més d’aquest llibre des de l’organització de LLUM I LLIBERTAT, s’està preparant també un documental que s’estrenarà els pròxims mesos.

Un llibre que hem tingut l’oportunitat de gaudir en primícia i que certament constitueix un regal inigualable per a tots aquells que, com nosaltres, lluitem per una Catalunya independent i en llibertat. Un llibre senzillament magnífic.

Títol: LLUM I LLIBERTAT–  Art,muntanya i activisme per l’independència.

Autor: Diversos

Editorial: Comanegra – Data de publicació: Abril 2020

Idioma: català – Pàgines: 248

Deixa un comentari