– 206 –  Voltar per la Literatura – EL CHICO DE LAS BOBINAS de Pere Cervantes (🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nÂș 024) – 2020.06.03

EL CHICO DE LAS BOBINAS de Pere Cervantes (temp. 19/20 – llibre nÂș 024)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba 

Un llibre on es fusionen elements de novel·la histĂČrica, gĂšnere negre i espionatge. Una excel·lent novel·la que retrata l’atmosfera que es respirava a la Barcelona de la postguerra.

“EL CHICO DE LAS BOBINAS” de Pere Cervantes ens parla d’una Barcelona on es respira pobresa, gana i por, molta por.

Por a la repressiĂł franquista, por a la brigada politicosocial i por al teu propi veĂ­. És l’any 1945 i coneixem en Nil Roig, un noi de tretze anys que passa el dia transportant, amb la seva bicicleta, bobines de pel·lĂ­cules d’un cinema a un altre, i col·laborant d’aquesta manera en l’economia familiar que depĂšn Ășnicament de la seva mare, Soledad.

Testimoni d’un assassinat a la porteria de casa seva, el moribund li fa entrega d’un cromo d’un actor de l’Ăšpoca i en fer-ho pronuncia el nom del seu pare, David, un maqui fugit a França l’any 1939. Aquest cromo serĂ  objecte de desig d’un ex-comandant de la Gestapo i d’un policia sense escrĂșpols de la comissaria de Via Laietana.

En Nil tĂ© una passiĂł, el cinema. “EL CHICO DE LAS BOBINAS” desenvolupa una histĂČria que ret homenatge a les sales de cinema que es van convertir en una via d’escapament per als grans i per als nens suposava somiar amb allĂČ que mai podrien tenir. En sortir de les sales de cinema, al carrer, tot continuava igual. I Ă©s tambĂ© un homenatge a les dones que, soles, lluitaven per sobreviure i reconstruir una societat trencada.

Dividida en quatre parts, 1945, 1947, 1949 i 2021, l’autor utilitza un narrador en tercera persona per a les tres primeres i un narrador en primera persona per a l’Ășltima.

Una narraciĂł exquisida que ens transporta, com si fĂłssim companys de viatge del Nil, a la Barcelona ofegada i trista dels anys quaranta recorrent amb ell llocs emblemĂ tics de la ciutat. Plegats viatgem acompanyats d’uns personatges perfectament definits: Leo GonzĂĄlez i la seva llibreria dedicada al cinema, anomenada “La Gran Mentira” que amaga una sala de projeccions clandestina, Bernardo Mas l’amic projeccionista, Quim l’amic adolescent que enllustra sabates al BracafĂ© del carrer Casp, Lolita la noieta que es dedica al doblatge, Victor Valiente el policia torturador que actua impunement als soterranis de Via Laietana……

Una gran novel·la amb moments d’una gran emotivitat i aquell punt de neguit que regalen els bons thrillers.

Aquest és el segon llibre que llegeixo d’en Pere Cervantes desprĂ©s de “No nos dejan ser niños“.

PERE CERVANTES PASCUAL (Barcelona 1971) Ă©s escriptor, llicenciat en dret per la UAB, va ser observador de Pau per a l’ONU a Kosovo i per a la UniĂł Europea a BĂČsnia Herzegovina. Treballa fa mĂ©s de vint-i-cinc anys a la policia com a cap del grup de delicates tecnolĂČgics de CastellĂł.

És autor dels segĂŒents llibres: “Trescientos  sesenta y seis lunes” (2004), “La soledad de las “ballenas” (2011), “Tranki pap@s” (2012), “Rompeolas” (2013), “No nos dejan ser niños” (2014), “Internet negro” (2015), “La mirada de Chapman” (2016), “Tres minutos de color” (2017) premi novel.la Cartagena Negra 2018, “Golpes” (2018) Premi Letras del Mediterraneo 2018 a la millor novel.la negra i “El chico de las bobinas” (2020).

—————————————-

TĂŻtol: EL CHICO DE LAS BOBINAS

Autor: Pere Cervantes

Editorial: Destino – Data de publicaciĂł: març 2020

Idioma: castellĂ  – PĂ gines: 544

Leave a Reply