– 209 – Cinema – Festival DOCSBarcelona (12 i darrer) —— LA NOVA ESCOLA (🐌🐌🐌+🐚) – FORMAN VS FORMAN (🐌🐌🐌🐌) – 2020.05.31

Festival DOCSBarcelona 2020 (12 i darrer) – LA NOVA ESCOLA – FORMAN VS FORMAN

VOLTAR i VOLTAR  – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

… I tot arriba al seu final, la 23a edició dels DOCS Barcelona que va començar el passat dia 19, acaba avui dia 31 de maig amb l’entrega de premis.

Ahir dissabte vam poder veure els dos últims documentals:

 1. LA NOVA ESCOLA  (🐌🐌🐌+🐚)

Aquest és el documental que segueix tot el procés de creació de les bases de la nova realitat educativa catalana, generada a partir del programa Escola Nova 21, un nou model creat fa tres anys.

Dirigit per Ventura Durall, es va rodar durant tot un curs a un grup d’alumnes de dos centres educatius adscrits al programa, l’Institut-Escola Les Vinyes (Castellbisbal) i l’Institut Pla Marcell (Cardedeu) per copsar els resultats, i ho va complementar amb entrevistes als impulsors d’aquest nou model d’aprenentatge.

Escola Nova 21 ha estat una aliança de centres educatius i entitats per un sistema educatiu avançat que s’ha dut a terme entre 2016 i 2019, responent a l’Agenda 2030 de Nacions Unides i a la crida de la UNESCO per la participació de tots els sectors en un procés inclusiu per possibilitar el canvi de paradigma educatiu.

Escola Nova 21 està dirigit a desenvolupar les competències dels alumnes per a la vida, amb una metodologia d’aprenentatge empoderador, que els permeti desenvolupar el seu projecte personal i professional amb sentit.

Aquest documental posa en imatges en què consisteix aquest aprenentatge competencial desenvolupant la capacitat de treballar en equip, parlar en públic o fomentant la creativitat. El model defensa que els alumnes no han d’aprendre-ho tot al mateix ritme i cal respectar els processos personals d’adquisició de coneixements. Desenvolupar la confiança en un mateix és un dels pilars del model.

FITXA:

Títol: LA NOVA ESCOLA

Direcció: Ventura Durall

Any: 2020 – País: Catalunya

Idioma: català i castellà – Durada: 85 minuts

 —————————————————— 

 1. FORMAN VS. FORMAN   (🐌🐌🐌🐌)

Aquest és el documental seleccionat per l’organització del Festival com a film de clausura. Un documental dirigit pels documentalistes xecs Helena Třeštíková i Jacub Hejna que ens parla del director xec Miloš Forman des del doble vessant de creador i d’ésser humà.

El llargmetratge és un collage format per materials d’arxiu inèdits i relats autobiogràfics, que ens apropen a la persona de Forman i és alhora una crònica del procés d’independència de la República Txeca i una visió molt particular del comunisme.

Miloš Forman (Čáslav 1932- Connecticut 2018) va quedar orfe durant l’ocupació nazi. Tenia onze anys i va passar la seva infantesa amb diverses famílies d’acollida i després va estar internat a l’escola Krále Jiřího a la ciutat de Podebrady, on va fer amistat amb un dels seus companys d’estudi, Václav Havel.

Posteriorment, va estudiar direcció cinematogràfica a l’Escola de Cinema de Praga. Les seves primeres pel·lícules van cridar l’atenció de la crítica i de festivals de cinema internacionals.

A finals de la dècada dels seixanta, deixant a Praga dona i fills, s’exilia als EUA i va viure tancat i deprimit durant més d’un any dins una habitació del Chelsea Hotel, després del fracàs de la seva primer pel·lícula rodada allà, “Taking Off“, el 1971.

A partir d’aquell moment va decidir que ell no escriuria més guions.

La resta del documental es dedica a repassar l’obra del cineasta des del seu punt de vista, a partir dels seus propis records. Les pel·lícules rodades a Txecoslovàquia com “Pedro el negro“, “Los amores de una rubia” o “Al fuego, bomberos” denunciaven, amb una important carrega satírica, la falta d’horitzó en l’Europa comunista. Les pel·lícules americanes presenten la lluita de l’home contra el sistema que el vol sotmetre, “Alguien voló sobre el nido del cuco“, “Ragtime“, “Hair“, “El escándalo de Larry Flint” o “Amadeus“.

Al final del documental, Forman, amb una nova família americana, confessa que finalment sent que forma part del seu país d’acollida reconeixent que l’anomenat “somni americà” no ha estat un camí de roses per ell.

La de Miloš Forman va ser una vida netament excepcional. Una vida que Třeštíková i Hejna han volgut retratar amb detall, cura i una manifesta admiració, en aquest documental.

FITXA:

Títol: FORMAN VS FORMAN

Direcció: Helena Třeštíková i Jacub Hejna

Música: Gilles Sivilotto \ Fotografía: David Cysar

Any: 2019 – País: Txèquia i França

Idioma: Txec, anglès i francès – Durada: 78 minuts

 ——————————————————  

RESUM

I abans de donar per tancades aquestes ressenyes del Festival Docs Barcelona, relacionem els documentals que hem vist (en realitat tots els d’aquesta edició) …. i la nostra valoració “cargolaire“.

 1. Letter from Masanjia (🐌🐌🐌🐌)
 2. HI, A.I. (🐌🐌🐌+🐚)
 3. Solo  (🐌🐌🐌+🐚) PREMI NOU TALENT
 4. Rising for the tsunami (🐌🐌🐌🐌)
 5. ¿Puedes oirme? (🐌🐌🐌🐌🐌) PREMI DEL PÚBLIC
 6. Songs of repression (🐌🐌🐌+🐚)
 7. The letter (🐌🐌🐌🐌) MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT
 8. Space Dogs (🐌🐌🐌🐌)
 9. The hypnotist (🐌🐌)
 10. El gran viaje al país pequeño (🐌🐌🐌🐌+🐚) PREMI LATITUD DOCSBARCELONA
 11. Constel.lació Comelade (🐌🐌🐌+🐚)
 12. Il Varco (🐌🐌+🐚) PREMI WHAT THE DOC!
 13. Vivos (🐌🐌🐌🐌)
 14. Suspensión  (🐌🐌🐌🐌)
 15. Winter journey (🐌🐌🐌+🐚)
 16. Advocate (🐌🐌🐌+🐚)
 17. Bonita vida (🐌🐌)
 18. I am a sex worker (🐌🐌🐌+🐚)
 19. Jorge, retrato de un volcán (🐌+🐚)
 20. Mareas ocultas (🐌🐌🐌🐌) PREMI DOC-U
 21. El viaje de Monalisa (🐌🐌🐌🐌)
 22. Salka en la tierra de nadie (🐌🐌🐌🐌)
 23. Overseas (🐌🐌🐌+🐚) PREMI AMNISTIA INTERNACIONAL CATALUNYA
 24. Zona árida (🐌🐌🐌+🐚)
 25. Personaje Personaje (🐌🐌🐌🐌)
 26. Raices (🐌🐌🐌)
 27. This is Bosnia (🐌🐌🐌+🐚)
 28. Faith (🐌🐌🐌🐌) –PREMI MILLOR PEL.LICULA
 29. The magic life of V (🐌🐌🐌+🐚)
 30. That which does not kill (🐌🐌🐌) PREMI JURAT JOVE RETEENA
 31. La nova escola (🐌🐌🐌+🐚)
 32. Forman Vs. Forman (🐌🐌🐌🐌)

Deixa un comentari