– 207 – Cinema – Festival DOCSBarcelona (10) – ZONA ÁRIDA (🐌🐌🐌+🐚) – PERSONAJE, PERSONAJE  (🐌🐌🐌🐌) – RAICES  (🐌🐌🐌) – THIS IS BOSNIA (🐌🐌🐌+🐚)  – FAITH (🐌🐌🐌🐌) – 2020.05.29

Festival DOCSBarcelona 2020 (10) – ZONA ÁRIDA – PERSONAJE, PERSONAJE – RAICES – THIS IS BOSNIA – FAITH

VOLTAR i VOLTAR  – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir dijous dia 28 de maig vam visionar dos llargmetratges i tres curts del Festival Docs Barcelona, disponibles a la plataforma Filmin:

  1. ZONA ÁRIDA  (🐌🐌🐌+🐚)

Fernanda Pessoa tenia quinze anys quan en 2001 accedeix a fer realitat un somni, anar a estudiar als EUA. Amb un programa d’intercanvi familiar es trasllada a Mesa, al mig del desert d’Arizona, considerada una de les ciutats més conservadores dels Estats Units. Quinze anys més tard decideix tornar per rodar aquest documental, per desmitificar aquella experiència i posar en dubte els valors del model de vida nord-americà.

És una pel·lícula que posa el seu èmfasi en el fet que moltes vegades no tot és blanc o tot és negre, sinó que sempre hi ha un terme mitjà que convé valorar. I just quan ha passat un temps, és potser el millor moment per a intentar fer-lo més encertadament.

A través de les fotografies i experiències que Fernanda rescata del seu passat adolescent als EUA i que es contraposen amb les imatges actuals dels entorns que freqüentava i les entrevistes que realitza als coneguts que retroba, la directora estableix un diàleg intern amb la Fernanda jove i estudiant.

Mesa, continua sent una ciutat conservadora, on ara s’aixequen murs per preservar uns valors tradicionals i dificultar l’arribada dels “hispanos” que distorsionen la societat en la qual “feliçment” viuen. “Sí que em sembla que hi ha una espècie de xenofòbia regular del país, en la qual si véns de fora, ets de fora, és a dir, no ets d’allí, ets un Allien. I els és igual si véns del Brasil o de Mèxic. Signifiques la mateixa cosa per a ells.”

Un documental molt interessant amb una magnífica fotografia.

FITXA:

Títol: ZONA ÁRIDA

Direcció: Fernanda Pessoa

Any: 2019 – País: Brasil

Idioma: anglès i portuguès – Durada: 76 minuts

————————————————

  1. PERSONAJE PERSONAJE  (🐌🐌🐌🐌)

Un documental de curta durada realitzat per Renata Rezende i Begoña Izquierdo, dues estudiants de l’ESCAC. Ens ofereix el retrat d’un jove transformista queer, Juan Diego nascut a l’Equador que viu a Barcelona.

Ens apropem a la persona i al personatge a través de la seva intimitat i de les seves transgressores performances, un estil de vida que ell basa en l’autoconeixement, la introspecció i la construcció de la pròpia identitat.

Una pel·lícula d’una gran sensibilitat, on descobrim a Juan Diego, una persona que ens ha enamorat per la seva gran tendresa i la seva valentia en la forma d’enfocar la seva lluita constant en la recerca d’ell mateix i sobretot en aconseguir trobar el lloc que li pertoca en la societat en la que viu.

FITXA:

Títol: PERSONAJE, PERSONAJE

Direcció: Renata Rezende i Begoña Izquierdo

Direcció fotografía: Diego Galarza Marmissolle

Universitat: ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya)

Any: 2020 – País: Espanya – Idioma: castellà – Durada: 35 minuts

————————————————

  1. RAICES  (🐌🐌🐌)

En aquest curt colombià dirigit per Maria José Zambrano i Daniela Trejo, dues estudiants de la Universitat d’Antioquia, ens parlen de Luis Fernando Ospina.

Luis Fernando és un artesà resident a la ciutat de Medellín. Viu sol i en precarietat i per la conversa que manté amb la seva mare, està malalt. Passa les hores fent sabates a mà, sabates que ell dissenya i crea en cuir. Treballa en el seu petit taller anomenat RAICES on podem copsar la seva soledat, l’absència de la seva família i les condicions precàries en les que hi viu.

Un ofici, com tants oficis artesanals, a punt de desaparèixer pel desconeixement dels possibles compradors del que implica desenvolupar aquesta feina.

FITXA:

Títol: RAICES

Direcció: Maria José Zambrano i Daniela Trejo

Universitat: Universidad de Antioquia, Colòmbia

Any: 2018 – País: Colòmbia – Idioma: castellà – Durada: 17 minuts

————————————————

  1. THIS IS BOSNIA  (🐌🐌🐌+🐚)

THIS IS BOSNIA, l’altra cara d’Europa” és un curt dirigit per l‘Anna Armengol, estudiant de la Universitat Internacional de Catalunya.

Han passat quasi 25 anys des de la Guerra de Bòsnia, la més sanguinària dels últims 50 anys, però ja no se’n parla…

Pels qui la van patir, les ferides de la guerra són difícils de tancar. Mentre les generacions que van viure el conflicte s’estanquen en el trauma i el rancor, els més joves miren cap al futur amb esperança.

FITXA:

Títol: THIS IS BOSNIA

Direcció: Anna Armengol

Universitat: UIC (Universitat Internacional de Catalunya)

Any: 2019 – País: Espanya – Idioma: anglès, serbocroat i castellà – Durada: 20 minuts

————————————————

  1. FAITH  (🐌🐌🐌🐌)

L’últim documental de la directora Valentina Pedicini, està centrat en la secta dels “Guerreros de la Luz“, fundada fa més de vint anys i formada per unes vint persones, la majoria de les quals són antics campions d’arts marcials. Un documental que es va començar a gestar fa onze anys quan Pedicini va tenir l’oportunitat de fer un curtmetratge sobre aquesta secta, ja que feien actuacions al carrer. Allà va conèixer la Laura, la protagonista d’aquest documental.

Aquest grup d’atletes no se centren únicament en l’esport sinó que tenen estils de vida molt radicals i es preparen per salvar la humanitat el dia que arribi l’apocalipsi.

A finals dels 90, un mestre de kungfu va decidir sacrificar cos i ànima per combatre el Dimoni que aviat regnaria sobre la terra. Dues dècades més tard, FAITH ens proposa un viatge poètic i visceral cap a la seva fe i la dels seus deixebles.

L’entorn, l’aïllament dels membres de la comunitat, la idea que el món exterior a ells és impur, els entrenaments esgotadors, les pregaries, la quasi total absència de contacte social, fa que aquestes persones visquin en una permanent quarantena.

Una mirada radical, en blanc i negre, sobre la devoció que despulla, a cops de puny, la necessitat humana de creure en una força superior.

El documental ha estat filmat amb un equip molt reduït, rodat pràcticament tot en interiors i espais petits i el rodatge va durar quatre mesos (unes 17 hores diàries), temps en què tot l’equip va estar pràcticament en aïllament a prop d’ells.

Un documental molt interessant i molt inquietant, en copsar l’enorme poder que pot tenir sobre la comunitat la figura d’un mestre, d’un messies.

FITXA:

Títol: FAITH

Direcció: Valentina Pedicini

Música: Federico Campana \ So: Simone Brizio i Oscar Stiebits

País: Itàlia – Idioma: italià – Any: 2019 – Durada: 90 minuts

————————————————

Deixa un comentari