Festival DOCSBarcelona 2020 (8) – BONITA VIDA – I AM SEX WORKER – JORGE, RETRATO DE UN VOLCAN – MAREAS OCULTAS – EL VIAJE DE MONALISA
VOLTAR i VOLTAR –
Per Imma Barba & Miquel Gascón –
Ahir dimarts vàrem poder veure quatre dels set documentals de petit format que es presenten dins de l’espai DOC-U dedicat al talent documental dels centres d’estudis superiors de Catalunya, i un dels llargmetratges pujats el mateix dia a la plataforma Filmin.
- BONITA VIDA (🐌🐌)
Un documental signat per cinc estudiants del TecnoCampus Mataró-Maresme i que ens presenta a tres dones de diferents generacions que han perdut a un ésser estimat per suïcidi.
Tres dones que han patit un trauma davant la decisió presa per la persona que estimaven, de posar fi a la seva vida. Han passat un procés de dol i a poc a poc aconsegueixen superar la tristor i el sentiment de culpa que aquests fets sempre porten associats.
Decideixen crear una associació per acompanyar les persones que es troben en la mateixa situació i descobreixen que no estan soles i que la seva experiència pot ajudar a altres persones.
Un documental que aposta per trencar el silenci i compartir experiències amb altres persones com una teràpia sanadora.
Bona la idea, especialment pel tema tractat, però no tant per la realització del documental amb mancances evidents en les seqüències i un so força deficient.
FITXA:
Títol: BONITA VIDA
Direcció: Natalia Ayala, Paloma Martínez, Christian Medrano, Natalia Rabaneda i Laia Sanz
Universitat: TecnoCampus Mataró-Maresme – Any: 2019
Idioma: català i castellà – Durada: 27 minuts
———————————————–
- I AM A SEX WORKER (🐌🐌🐌+🐚)
Aquest interessant documental signat per cinc estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens parla de la Tiffany i el Peter, una parella d’estrangers que han fet del sexe la seva professió.
S’han conegut a Barcelona, on viuen, i forgen una gran amistat quan descobreixen que els dos són treballadors sexuals, i que ho fan perquè és el que volen fer. Una conversa entre ells dos on parlen de les seves experiències, al mateix temps que veiem les desigualtats entre homes i dones també en el negoci del sexe.
Ell mostra en tot moment la seva cara, ella se n’amaga perquè diu que té por a agressions.
Filmada en escassos plànols cinematogràfics fixos, on la conversa pren protagonisme sobre la imatge.
Documental interessant i sobretot valent pel tema tractat, amb un curiós tractament de càmera fixa.
FITXA:
Títol: I AM SEX WORKER
Direcció: Jorge Pérez, Daniela Reyes, Jocelyn Hardman, María Prada i Ferran Coscuella
Universitat: Universitat Autònoma de Barcelona – Any: 2020
Idioma: Anglès – Durada: 39 minuts
———————————————–
- JORGE, RETRATO DE UN VOLCÁN (🐌+🐚)
Un curtíssim documental dirigit per Antón Surís, estudiant a l’Escola de cinema Bande à Part, i protagonitzat per Jorge Lajos, un xaval d’un barri de Vigo.
Jorge Lajos és un noi atrapat entre la marginalitat i la rutina amb una estranya fascinació pels volcans. L’únic que desitja és que el seu pare se senti orgullós d’ell.
Una proposta experimental, que ens parla de la falta d’oportunitats, però que no ens ha agradat gaire,
No hem acabat d’entendre el que volia reflectir, malgrat que reconeixem que posseeix algunes escenes estèticament bellíssimes.
FITXA:
Títol: JORGE, RETRATO DE UN VOLCAN
Direcció: Antón Suris – Any: 2020
Idioma: castellà – Durada: 11 minuts
———————————————–
- MAREAS OCULTAS (🐌🐌🐌🐌)
Molt curt, però bellíssim documental, dirigit per Mónica Cambra que vol ser un homenatge a la mar.
Una barca de pescadors de l’Atmella de Mar, lluita per combatre la contaminació marina recollint entre les xarxes les deixalles que hem estat capaços de llençar al mar.
Una mar que ha vist pertorbada la seva bellesa per la contaminació. De curta durada és un documental amb unes imatges realment impactants.
Cal destacar una extraordinària fotografia i un bon tractament de plànols cinematogràfics.
FITXA:
Títol: MAREAS OCULTAS
Direcció: Mónica Cambra
Universitat: Pompeu Fabra – Any: 2019
Idioma: castellà – Durada: 10 minuts
———————————————–
- EL VIAJE DE MONALISA (🐌🐌🐌🐌)
És a través de Monalisa que Iván comença a ser el que vol ser. El documental “EL VIAJE DE MONALISA” de la realitzadora xilena Nicole Costa ens parla de la vida quotidiana d’aquest artista i del camí recorregut per arribar on és ara.
Iván Monalisa Ojeda (Xile, 1966), un prometedor artista, escriptor i dramaturg xilè viatja a Nova York a finals dels anys 90, amb una beca. Enlluernat pel costat salvatge de la gran ciutat, descobreix la prostitució i la vida nocturna com una forma de vida i decideix quedar-s’hi a viure.
Acabava de néixer Monalisa, expressió de la seva identitat home-dona. Durant més de 17 anys va viure com a immigrant indocumentat.
Nicole Costa, la directora del documental, havia estat companya de l’escola de teatre i l’any 2012 decideix contactar amb ell. Fascinada per la seva personalitat decideix emprendre el “viatge” que les ajudi a entendre els motius que van portar a Ivan a marxar del seu país i construir la seva identitat.
Aquest nou vincle portarà noves oportunitats a Monalisa com a intèrpret, performancer i escriptor mentre lluita per legalitzar la seva situació al país. Amb ajuda de Nicole publicarà el seu primer llibre de petits relats “La mateixa Nota Forever” (Sagnia Editora). Recentment ha publicat un segon llibre “Les Biuty Queens” (Editorial Alfaguara).
Un documental que recull les converses telefòniques entre elles dues, imatges d’arxiu de la seva època a l’escola xilena i fragments del seu llibre i que ens apropa a la personalitat d’aquesta persona que defineix la seva identitat com “Two spirit trangender” i que pot ser ell o ella segons el moment del dia. Com ell confessa, a Xile es considerava gai perquè era l’única opció coneguda, va ser a Nova York on l’Ivan es va trobar amb Monalisa. Al seu document d’identitat figura Ivan com a nom i F quan indica el sexe.
Un interessant llargmetratge documental que ha requerit set anys de gravació i que ha estat finançat amb fons de l’estat xilè.
FITXA:
Títol: EL VIAJE DE MONALISA
Direcció: Nicole Costa – Música: Kato Hideki
Any: 2019 – País: Xile
Idioma: castellà i anglès – Durada: 98 minuts
———————————————–